Afbeelding

Houtsnede 'Badgasten te Oostvoorne' bijzondere aanwinst voor streekarchief

Actueel 584 keer gelezen

Brielle/Westvoorne - De Topografisch Historische Atlas van het Streekarchief Voorne-Putten is verrijkt met de houtsnede 'Badgasten te Oostvoorne' uit 1939. Het werk is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Herman Bieling (1887-1964).

Volgens streekarchivaris Aart van der Houwen is 'Badgasten te Oostvoorne' een belangrijke toevoeging aan de steeds groeiende verzameling beelden en kaarten van Voorne-Putten. Werk van Bieling hangt ook in het museum Boymans van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum Schiedam en in het Centraal Museum Utrecht. Door een grote brand in 1930 in zijn atelier aan de Willemskade is echter het meeste van zijn werk verloren gegaan.

Bieling die studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, was een bezield avant-gardist en drijvende kracht achter de kunstenaarsfederatie De Branding, waarvan de tentoonstellingen en manifestaties een baanbrekend karakter hadden. Hij werkte onder meer in Hillegersberg, Parijs, Mallorca, Marokko, Finland en de Verenigde Staten en vanaf 1938 in Rhoon. Naast houtsneden en schilderijen maakte Bieling ook het beeldhouwwerk aan de Statenbrug in Rotterdam.

De aanschaf van 'Badgasten te Oostvoorne' is mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Streekarchief Voorne-Putten. De Westvoornese burgemeester Peter de Jong, tevens bestuurslid van het Streekarchief, die de houtsnede in ontvangst nam, wil het kunstwerk binnenkort binnen zijn gemeente presenteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant