Caya heeft een gebarentolk die haar helpt tijdens de lessen.
Caya heeft een gebarentolk die haar helpt tijdens de lessen. Foto: Wil van Balen

'Gewoon even Anky van Grunsven advies vragen.'

Actueel 873 keer gelezen

Hellevoetsluis - Caya's moeder omschrijft haar dertienjarige dochter als lief, een doorzetter, sterk en creatief. Ze hebben een goede band, maar Caya trekt haar eigen plan.

Dat blijkt wel uit het moment dat Caya haar verrast door te vertellen dat ze appt met Anky van Grunsven. "Ik wilde advies over hoe ik om moest gaan met mijn pony waar ik dressuur wedstrijden mee rijdt. Dan is ze vaak zenuwachtig." Anky van Grunsven reageerde op haar vraag en appte terug. Onder andere met het advies het paard op verschillende locaties te laten trainen, om het zo te laten wennen. Caya zelf heeft ook aan een aantal situaties moeten wennen. Zo is zij sinds haar derde volledig doof en heeft ze problemen met haar evenwichtsorgaan.

Toen Caya nog maar twee jaar oud was kreeg zij chemotherapie voor de behandeling van leukemie. Haar verzwakte immuunsysteem werd getroffen door een oorontsteking en een hersenvliesontsteking, Caya verloor hierdoor haar gehoor. Dankzij een CI, een implantaat in haar hersenen, kan Caya toch nog iets horen. "Ik heb een magneet in mijn hoofd" grapt Caya terwijl ze laat zien hoe ze de CI zelf kan reguleren door middel van een apparaatje dat ze achter haar oor hangt. Met een magneet plaatst ze een deel daarvan tegen het hoofd. "Als ik muziek wil luisteren kan ik de omgevingsgeluiden zachter zetten." Ondanks dat haar evenwicht, niet zoals bij anderen, vanzelfsprekend is, rijdt zij dressuurwedstrijden met Noa haar eigen pony, die ze bij haar vader heeft staan. Ze rijdt sinds haar zevende paard. Het oefenen met paardrijden heeft haar balans wel verbeterd. Ze rijdt meerdere keren per week en zou graag paardentrainer willen worden. Caya zit op het Jacob van Liesveldt. Voordat ze op de middelbare school begon volgde ze onderwijs in Rotterdam op. Op de Polanoschool leerde ze onder andere gebarentaal. "Ik voelde me erg goed daar, het was een leuke school, maar de Jacob van Liesveldt is ook leuk. De lessen kan ik goed volgen en ik vind Biologie een leuk vak." Soms is er bij de lessen nog wat ondersteuning nodig en maakt zij gebruik van een tolk die gewoon aanwezig kan zijn tijdens de lessen. Ze houdt ook van creatieve vakken en thuis schildert ze graag.

Ook trekt ze graag haar eigen plan, is spraakzaam, sociaal, en geeft veel om haar vrienden en kennissen. Ze heeft warme herinneringen aan een bepaalde zwemlerares. "Angelique heette ze, die was zo fantastisch. Zij hielp me goed met zwemmen." Caya bezit maar liefst twaalf zwemdiploma's. Waaronder reddingszwemmen en snorkelen. Ze heeft geleerd alles zelf te doen, en heeft haar eigen tempo. Al vroeg leerde ze met behulp van haar ouders zich niet tegen te laten houden door haar doofheid. Zo groeide haar zelfvertrouwen en als Caya iets doet, doet ze het goed.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant