Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis

Onderzoek naar Rotterdampas voor inwoners Hellevoetsluis

Actueel 1.353 keer gelezen

Hellevoetsluis - Tijdens de raadsvergadering werden afgelopen donderdag de uitkomsten van het rekenkameronderzoek naar het armoedebeleid van de gemeente besproken. Voor een groep inwoners is armoede de dagelijkse realiteit. Voor mensen met een laag inkomen is meedoen aan leuke activiteiten bij verenigingen zoals sport of muziek niet vanzelfsprekend.

GroenLinks diende een motie in die door alle partijen gesteund werd, om onderzoek te laten doen naar het gebruik van de Rotterdampas voor Hellevoetsluis. "De aanpak van het minimabeleid loopt over het algemeen redelijk maar kan altijd beter. Wij vinden het als fractie een goede zaak om te onderzoeken of wij kunnen aansluiten bij de Rotterdampas of een dergelijke pas", laat Bianca Verschoor (fractievoorzitter) weten. Ook kan onderzocht worden of een Hellevoetse variant een optie is. Of, in overleg met de gemeenten Brielle en Westvoorne, een Voornse pas. De pas zou voor alle inwoners van onze gemeente beschikbaar komen, maar kan voor mensen met een laag inkomen gratis of vrijwel gratis zijn. Het college gaat met het onderzoek aan de slag.

Met deze pas krijg je gratis toegang of fikse korting bij winkels, horeca, openbaar vervoer, bedrijven, culturele instellingen en evenementen in de regio Rotterdam. Gemeente Nissewaard nam al eerder het besluit de Rotterdampas in te voeren om zo inwoners met een laag inkomen tegemoet te komen.

Armoedebeleid
De gemeenteraad bleek tijdens de raadsvergadering tevreden over het onderzoek dat de rekenkamer heeft gedaan naar het armoedebeleid en onderschrijft de conclusies en aanbevelingen uit het rapport. De gemeenteraad kaartte een aantal punten aan waarvan zij wil dat het college van B&W in de toekomst meer aandacht zal besteden.

Maak het makkelijker voor minima
Zo wil de IBH-fractie dat het eenvoudiger voor inwoners wordt om regelingen aan te vragen. De VVD vroeg speciale aandacht voor kleine ondernemers en ZZP'ers die in financiële problemen kunnen komen. CDA en D66 zouden willen meer betrokkenheid willen van degenen die gebruik maken van de minimaregelingen bij evaluatie van het armoedebeleid, en niet alleen de organisaties die er een rol in spelen.

Verborgen armoede
Zowel PvdA en als CDA vragen meer aandacht voor 'verborgen armoede'. "Er zijn mensen van wie we niet weten dat zij het financieel moeilijk hebben." Hierbij zouden volgens het CDA ook organisaties als de Voedselbank en Stichting Leergeld betrokken kunnen worden. De PvdA wil dat mensen tot 120% van de bijstandsnorm gebruik kunnen maken van minimaregelingen.

Uit onderzoek van de rekenkamer blijkt dat de gemeente het armoedebeleid op een juiste manier uitvoert en heeft aanbevelingen gedaan die ervoor kunnen zorgen dat de gemeente de doelen kan halen die zij voor ogen heeft. Volgens de rekenkamer legt de gemeente met het beleidsplan Draagkracht voor Eigen Kracht 2017-2020 een uitgewerkte basis neer voor minima- en schuldhulpverlening.

Haalbare afspraken
Wel raden zij aan om het gebiedsteam, dat betrokken is bij inwoners met problemen op meerdere gebieden, verder te ontwikkelen. Ook vinden zij het belangrijk dat de gemeente de resultaten van het armoedebeleid meet en daar met de samenwerkingspartners goede en haalbare afspraken over maakt. Zo ontstaat een beter beeld wat goed werkt en wat niet. Verder is het advies om aan de slag te gaan met verborgen armoede. Het huidige beleidsplan loopt door tot en met 2020.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant