Afbeelding

Woonlasten in Hellevoetsluis stijgen met 7,7%

Actueel 1.545 keer gelezen

Hellevoetsluis - De gemiddelde woonlasten voor een gezin in Hellevoetsluis nemen volgend jaar met 7,7% toe ten opzichte van dit jaar. Dat blijkt uit de begroting die het college van burgemeester en wethouders heeft aangeboden aan de gemeenteraad.

De voornaamste oorzaak van de stijging van de woonlasten voor Hellevoeters is dat de afvalstoffenheffing wordt verhoogd. Het college geeft aan dat dit vanaf volgend jaar noodzakelijk is met name door een verhoging van de verbrandingsbelasting voor afval. Een andere oorzaak van de stijging van de woonlasten voor de inwoners van deze gemeente zijn de hogere kosten na nieuwe aanbestedingen.

Afgelopen zomer maakte het college de belangrijkste plannen voor 2020 al bekend in de zomernota. Deze zijn toen positief ontvangen door de gemeenteraad. Echter kon er destijds nog geen sluitend financieel plan voor het komende jaar worden gepresenteerd en dat is nu wel het geval.

Minder in kas
Gemeenten krijgen hun geld uit het Gemeentefonds. De bedragen die daar uitkomen zijn gekoppeld aan de uitgaven van de rijksoverheid. In de praktijk betekent dit dat als het kabinet meer geld uit kan geven dat de inkomsten van gemeenten mee zullen stijgen en er meer in kas is om beleid uit te voeren. Maar geeft het kabinet minder uit, en dat blijkt zo te zijn ondanks dat de economische crisis achter ons ligt, dan krijgen de gemeenten minder geld uit het fonds.

Wethouder Margriet den Brok (Financiën) is blij dat het weer gelukt is een sluitende begroting te presenteren met veel nieuwe plannen voor inwoners: "We hebben opnieuw een sluitende begroting. We konden geld vrij maken voor onderwerpen die we als college belangrijk vinden voor onze gemeente, op allerlei terreinen. Ik realiseer me dat dit niet vanzelfsprekend is; er zijn ook gemeenten die moeten bezuinigen. Een van onze topprioriteiten is bouwen aan een economisch en maatschappelijk sterk Hellevoetsluis, door een solide financieel beleid. Ook met deze begroting hebben we daar weer invulling aan kunnen geven." Hellevoetsluis blijft ondanks de stijging tot een van de goedkoopste gemeenten van Nederland horen.

Ambities van het bestuur
In de begroting voor komend jaar zijn veel ambities van het college verwerkt uit het 'collegeprogramma 2018-2022. Zo wil het college zorgen voor een nieuw gemeentelijk gezondheidsbeleid, verbeterde sportfaciliteiten en preventie van zorgproblematiek onder jongeren. Ook is de gemeente van plan om meer te kijken naar de samenhang in wijken en buurten en programma's op het gebied van veiligheid, wijkgericht werken en buurtaanpak te versterken. Ook in de eigen gemeentelijk organisatie zal geïnvesteerd worden om deze op orde te krijgen en te verbeteren.

Op 7 november neemt de gemeenteraad van Hellevoetsluis een besluit over de begroting.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant