Afbeelding

Eeuweling Jacoba Wipprecht: 'Je komt op de wereld en gaat er weer vanaf.'

Actueel 535 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wat gebeurde er 100 jaar geleden? Er zullen weinig mensen zijn die nog iets van deze tijd afweten. Maar mevrouw Jacoba Wipprecht–Johannes, roepnaam Koos – geboren op 16 september 1919 – kan er wel iets over vertellen. En aan wie kon ze dat beter vertellen dan aan burgemeester Milène Junius? Want natuurlijk was de burgemeester naar de woning van de eeuweling gekomen om haar te feliciteren met haar verjaardag!

De burgemeester wilde natuurlijk van alles van de jarige weten en het was opvallend hoe vitaal en levenslustig de jarige reageert. "U kunt gezellig kletsen", was dan ook de reactie van de burgemeester, nadat mevrouw uitgebreid had verteld over haar levensloop. Die begon in Heemstede en bracht haar via Haarlem, Laag-Soeren en Rotterdam uiteindelijk naar Hellevoetsluis. Haar man Pieter ontmoette ze in Haarlem in de stad, dat was in de oorlog en toen was er niet veel te doen. Hooguit een keer naar de bioscoop. Na de oorlog, in 1946, trouwde het stel. "Ons eerste huis was eigenlijk een winkel. Er was een klein tuintje en onze buurman dronk altijd spiritus, dat was geen prettige man."

"Ik heb vier kinderen, elf kleinkinderen, tweeëntwintig achterkleinkinderen en inmiddels acht achter-achterkleinkinderen", vertelt de jarige verder aan de burgemeester. "Twee van mijn kinderen wonen in het buitenland, in Engeland en Spanje, maar op het feest in de grote tent in de tuin waren ze er allemaal. Vooral de aanwezigheid van mijn zieke zoon uit Engeland was een groot cadeau."

De burgemeester refereerde er aan dat er heel wat plaatsvindt in een leven dat al honderd jaar duurt. "Het gaat eigenlijk best wel snel en ik heb een heel mooi leven gehad tot nu toe", antwoordt de jarige. En wijzend op dochter Hetty: "Als zij er niet was, zat ik hier niet. Ze zorgt al 26 jaar voor mij, vierentwintig uur per dag. Ik ben daar heel dankbaar voor. Want vanaf het overlijden van mijn man Pieter zorgt Hetty onafgebroken voor mij."

"Wat een prachtig gebaar", reageert de burgemeester en de bewondering zie je aan haar gezicht. Hetty vertelt dat ze in Velp woont en dat ze drie maanden bij haar moeder in Hellevoetsluis woont en vervolgens verkassen ze voor drie maanden samen naar Velp. "Ma wil iedere dag graag even naar buiten en wekelijks naar de markt. En regelmatig gaan we naar de markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam", vertelt Hetty. "Er zijn best veel eenzame ouderen, maar daar heeft u dus geen last van", stelt de burgemeester, waarop de jarig gevat antwoordt: "Alleen zitten met je snaveltje dicht is inderdaad niks voor mij!"

Aantal honderdplussers
Nederland had begin dit jaar 2.189 mensen van honderd jaar of ouder. Iets meer dan vorig jaar, maar 36 minder dan op 1 januari 2017. Dit aantal maakte het CBS in juni bekend. 85 procent van de honderdplussers is vrouw. De verwachting is dat het aantal mensen dat honderd jaar of ouder is zal stijgen door de 'kleine babyboom' die plaatsvond na de Eerst Wereldoorlog. De oudste inwoner (114 jaar!) van Nederland is Geertje Kuijntjes uit Gorinchem. Geertje werd geboren op 19 juli 1905.

1919
Wat gebeurde in de wereld in het jaar dat mevrouw Wipprecht-Johannes werd geboren? De Eerste Wereldoorlog werd officieel beëindigd door ondertekening van het Verdrag van Versailles. Er start een dagelijkse vlucht tussen Berlijn en Weimar. De Verenigde Staten erkennen, als eerste van de grote mogendheden, het nieuwe koninkrijk Joegoslavië. In Amsterdam leggen de metaalarbeiders het werk neer. Ze willen een 8-urige werkdag (6 dagen!)en minimumloon. In Engeland wordt de 48-urige werkweek ingevoerd. Het Nederlands Voetbalelftal speelt sinds 17 mei 1914 weer eens een officieel interland. In Amsterdam wordt gewonnen met 3-1 van Zweden. In Nederland wordt een wet aangenomen die de invoering regelt van een achturige werkdag. Stichting van de Nederlandse Vliegtuigfabriek Fokker door Anthony Fokker. Erna Murray zwemt een nieuw wereldrecord op de 100 meter schoolslag met een tijd van 1'33,2". Bij paardenrennen worden bij de finish voor het eerst controlecamera's gebruikt. De tractor wordt op een demonstratie getoond en in Groningen worden de eerste echt gebruikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant