Afbeelding
Column burgemeester

Het nieuwe seizoen

Actueel 362 keer gelezen

En dan ineens lijkt het herfst. De scholen zijn weer begonnen en de meesten van ons zijn weer druk aan het werk. De gemeenteraad van Hellevoetsluis bezocht afgelopen vrijdag de gemeente Rotterdam om goed te weten wat er speelt in deze regio. Een mooi moment, want het viel samen met de start van de Wereldhavendagen. De meeste mensen uit onze regio zijn direct of indirect verbonden met de haven van Rotterdam: ze werken er of kennen mensen die er werken, rijden er dagelijks langs of gaan wel eens schepen kijken op de waterweg.

Hellevoetsluis had ooit een open verbinding met zee en was vanwege het verzanden van de waterweg, in de 19e eeuw, belangrijk voor de doorvaart naar Rotterdam: de havens van Rotterdam en Hellevoetsluis hebben een gezamenlijke geschiedenis. Op het programma van de gemeenteraad stond een bezoek aan de RDM campus. De gebouwen van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij zijn nu in gebruik door technische opleidingen en startende bedrijven. Het is dé plek voor innovatie van de haven. De nadruk ligt op duurzaamheid, maar ook veel andere bedrijvigheid en innovaties vinden er plaats. Leren en ondernemen komen samen in de verbouwde machinehal, het voormalige directiekantoor en de Dokhaven. Het was fascinerend om te zien hoe talent zich hier kan ontwikkelen; van Industriële Productontwikkeling tot 3D-printers tot auto-industrie en architectuur. Er was van alles te zien.
Talent kan zich ook ontwikkelen bij STC Training & Consultancy: een opleiding en training voor volwassen professionals. De locatie aan de Wilhelminakade heeft een scheepsbrugsimulator en sleepbootsimulator, waar bij voorbeeld de leerlingen kunnen leren om een containerschip de haven binnen te varen.

Ook bezocht de gemeenteraad de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in het World Port Center aan de Wilhelminakade met een prachtig uitzicht over de Erasmusbrug en de haven. Doel van het bezoek was een kijkje in de 112-meldkamer. Daar zitten politie, brandweer en ambulances bij elkaar en daar moeten zij via de telefoon binnen enkele seconden achterhalen wat er waar aan de hand is. Aandachtspunt is de internationale achtergrond van onze inwoners en bezoekers van onze regio. Als een beller niet goed Nederlands spreekt is de melding niet direct makkelijk te begrijpen aan de andere kant van de telefoon. Dat terwijl elke seconde telt!
Een boeiende dag bij de buren met veel inspiratie voor het nieuwe 'seizoen'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant