Afbeelding

Primeur op 8de Spectades Games bij Voorne Atletiek: Racerunners

Actueel 327 keer gelezen

Brielle - Op zondag 15 september 2019 worden alweer de 8de Spectades Games georganiseerd op de atletiekbaan van Voorne Atletiek aan het Geuzenpark te Vierpolders. Spectades Games, het is inmiddels een begrip, staat voor een goed georganiseerde atletiekdag en voor veelal verrassende resultaten. Dit keer met een primeur voor Voorne Atletiek en Voorne, voor het eerst wordt er ook Racerunning georganiseerd.

Een RaceRunner is een soort driewiel-loopfiets zonder pedalen en met een borststeun. Atleten kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen. De RaceRunner is geschikt voor kinderen en jongeren (of volwassenen) met een lichamelijke beperking (zoals bv. cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep ernstig beperkten is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. Vaak is hun handfunctie zo ernstig aangedaan dat zij bijvoorbeeld geen rolstoelsporten kunnen beoefenen. De RaceRunner lijkt voor deze doelgroep zeer geschikt om conditie te onderhouden of verbeteren en bij een sportactiviteit te participeren. De RaceRunner is al in 1989 ontwikkeld door de Deense ergotherapeut Connie Hansen. Zij ontwikkelde de RaceRunner voor de atleet Mansoor Siddiqi die als rolstoelafhankelijk atleet vanwege zijn CP zich achterwaarts bewoog in zijn rolstoel. Met de RaceRunner kon hij voor het eerst zelfstandig voorwaarts bewegen. RaceRunning is sindsdien alleen maar populairder geworden om dat vooral atleten die in het dagelijks leven in een rolstoel zitten met de RaceRunner kunnen lopen of rennen. Sinds de zomer van 2018 is RaceRunning zelfs een paralympisch onderdeel van de atletiek.

Hans de Wit, trainer bij Voorne Atletiek en coördinator van de Spectades Games ziet er erg naar uit. "Een wedstrijd is een leuk meetmoment om te kijken hoever je bent", zegt Hans. "Dat is ook het leuke van atletiek. Als je je Persoonlijke Records verbetert en sneller kunt zijn dan je ooit geweest bent, dan is dat je grootste winst." Voorne Atletiek organiseert al enkele jaren de Spectades Games in samenwerking met Spectades Asset Management uit Brielle. "Mooie en gezellige wedstrijden" aldus Hans. "Wil je echter als vereniging een stap maken om groter te worden en meer aan te bieden, dan moet je luisteren naar de atleten". Hans legt uit: "via een lid kregen wij een verzoek voor Racerunning. Na onderzoek bleek dat er in Nederland weinig mogelijkheden voor deze atleten zijn om mee te doen aan wedstrijden met elektronische tijdwaarneming. En dat terwijl we in Nederland deelnemers hebben die meervoudig Wereldrecordhouder zijn!

Wij zijn van mening dat de moeder der sporten, zoals Atletiek vaak wordt genoemd, ook een sport zonder grenzen behoort te zijn. Iedereen moet in staat gesteld worden om op zijn of haar niveau te kunnen sporten. Kort voor de zomervakantie hebben twee trainers van Voorne Atletiek een gesprek gehad met Ramon Storm, Racerunning Trainer van Rotterdam Atletiek, en hebben zij zelf ervaren hoe het is om met behulp van een racerunner de baan rond te gaan. Hans: "De gesprekken die daarna hebben gehad met Racerunning Nederland waren zo positief en bemoedigend dat we hebben besloten om deze sporters een plek te geven bij de 8e Spectades Games. Zo kunnen wij ook voor de Racerunners starts doen en verloopt alles officieel volgens de eisen ''

Het Brielse IT bedrijf Spectades BV, gespecialiseerd in asset management en hoofdsponsor van de Spectades Games is blij dat Voorne Atletiek dit ook voor deze doelgroep sporters mogelijk maakt. De onderdelen van de Spectades Games starten om 10:00 uur en rond 17:00 uur is het programma ten einde. De onderdelen zijn divers; kom kijken, dan beleeft u de spanning van de baanwedstrijd!

Meer info: www.voorneatletiek.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant