AMS De Bernisse in the picture | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto: Wil van Balen

AMS De Bernisse in the picture

  •   158 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - In de haven van de Vesting in Hellevoetsluis ligt de oude mijnenveger; AMS De Bernisse. Dat dit oude marineschip afgelopen jaar meewerkte aan een documentaire 'De reis van de D-Day vlag' van de NPO is niet bij veel mensen bekend. De documentaire werd in mei 2019 al uitgezonden en is terug te zien bij http://www.npostart.nl.

Onlangs was minister-president Mark Rutte in het nieuws toen hij deze bijzondere Amerikaanse vlag overhandigde aan president Trump. Hoogste tijd om eens te gaan praten met de mannen van De Bernisse. De Bernisse is namelijk door de NPO gevraagd om mee te werken doordat een van hun bemanningsleden in contact kwam met de eigenaar van de vlag vanuit interesse voor De Bernisse. De documentairemakers zochten een authentiek schip uit de oorlogstijd waarmee ze het verhaal van de vlag konden vertellen en zodoende voer het schip de Hellevoetse haven uit om voor anker te gaan liggen in de Noordzee. Daar heeft een filmploeg 3 uur lang bij zonsondergang gefilmd om de mooiste beelden te gebruiken in hun film.

De Bernisse heeft de samenwerking heel positief ervaren en krijgt er een mooi promotiefilmpje voor terug. Deze is binnenkort te zien op hun website http://www.msbernisse.nl en via hun Facebookpagina  'Vrienden van de AMS Bernisse.

De echte vlag hebben de mannen niet gezien, deze is te uniek en kostbaar. De D-Day vlag stond op het eerste vaartuig dat landde op het strand bij Utah Beach in Normandië en kan na al die jaren niet zomaar gebruikt worden. Het is een van de belangrijkste vlaggen uit de recente geschiedenis en met een waarde van meer dan 570.000 dollar te waardevol.

De Bernisse werd voor het maken van de documentaire voorzien van een replica, en om het schip terug te brengen naar authentieke staat ten tijde van de tweede wereldoorlog hoefden er alleen wat moderne brandblussers weggehaald te worden en een laptop. Alle vrijwillige medewerkers van De Bernisse hebben een marine verleden. Iets dat ze door een gedrags- en erecode met trots uitdragen. Marine tijden leven voort aan boord. De Bernisse is elke weekend en op woensdagen te bezoeken tussen 12.00 en 16.00. Ook varen zij nog regelmatig uit, de vlag van Hellevoetsluis wappert altijd en regelmatig delen ze op locatie plattegronden uit van Hellevoetsluis aan hun bezoekers. Ook als ze in het buitenland zijn. Zoals Great Yarmouth, Engeland, waar ze op uitnodiging deelnam aan een maritiem festival.In 2013 kregen ze koning Willem Alexander en Maxima aan boord. Op 30 en 31 augustus ligt De Bernisse in Vlissingen voor een grote ceremoniële herdenking omtrent de tweede wereldoorlog bij Terneuzen. De koning zal ook bij die herdenking aanwezig zijn.

De complete bemanning bestaat in totaal uit 30 vrijwilligers, allemaal met een mooi verhaal. De Bernisse zal op 16, 17 en augustus ook weer te bezoeken zijn tijdens de Vestingdagen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>