Afbeelding

Rondleiding en speurtocht militair erfgoed Hellevoetsluis

zondag 2 april 2023 13:00

Op zondag 2 april 2023 start Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis weer met rondleidingen over het rijk aanwezige militaire erfgoed in de vesting van Hellevoetsluis.
Alles is weer gepoetst en klaar om bezoekers te ontvangen.

Kustbatterij
Om 13:00 uur start er een rondleiding over de kustbatterij van Hellevoetsluis.
De wandeling gaat over de verdedigingswerken direct achter de kazerne Haerlem en men behandelt de periode van 1880 tot en met de Eerste Wereldoorlog.Het grote kanon met een kaliber van 24 cm. beschermde - met een totaal van 13 stuks - de Hellevoetse vesting haven. Tijdens deze rondleiding hoort u alles over dit “moderne kanon” van die tijd. Dit unieke kanon, de eerste grote achterlader in het Nederlandse leger, is in 2013 gereconstrueerd en teruggeplaatst op de originele plek.

Sporen van de Tweede Wereldoorlog.
Om 13:30 uur start de rondleiding “Sporen van de Tweede Wereldoorlog”. De laatste oorlog ligt al ruim achter ons, maar sporen van de impact van deze Wereld Oorlog zijn nog steeds zichtbaar. De rondleiding gaat specifiek over die sporen, die in de Hellevoetse vesting nog steeds zijn te vinden.Tijdens de wandeling loopt u met een gids door de vesting waarbij onder meer de FlAk bedding bezocht zal worden. Op deze FlAK bedding stond in de oorlog luchtdoelgeschut. Ook zal worden stilgestaan bij de voor de Nazi’s belangrijke functie die Hellevoetsluis had als thuishaven van o.a. het Maas Flottielje. Met het zogenaamde Kleinkampfmittel werd getracht om schepen van de konvooivaart op Antwerpen tot zinken te brengen. Dit nadat de slag om de Schelde vrije toegang tot de haven van Antwerpen had opgeleverd voor de geallieerden.

Fotospeurtocht
Op deze middag is het voor kinderen onder begeleiding mogelijk om mee te doen met de fotospeurtocht. Speuren over de verdedigingswerken van Hellevoetsluis naar verborgen letters. Heb je alle letters gevonden, dan kan je de puzzel oplossen.Er kan op verschillende tijden worden gestart.

Openstelling bezoekersruimte
Tijdens deze dag is de bezoekersruimte van stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis in de kazerne Haerlem geopend van 13:00 uur tot en met 15:30 uur. U kunt dan vrijblijvend binnen een kijkje nemen, dus ook als u niet deelneemt aan een rondleiding.
 
Kosten en aanmelden
De kosten voor de rondleidingen bedragen elk € 5,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft. Voor de fotospeurtocht hoeft alleen voor kinderen te worden betaald.
Beide rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur. De fotospeurtocht ongeveer een uur.

Aanmelden voor deze drie activiteiten is noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via de site https://www.fronttaal.info, navigeert u dan naar “Activiteiten”.
Telefonisch aanmelden is ook mogelijk, belt u daarvoor met het nummer 06 31 25 49 09.