Afbeelding
Foto: Pixabay

Lezing: Wat zien dieren?

vrijdag 24 november 2023 20:00

Brielle - Wat ziet uw hond, uw kat of uw paard?

Hoe dieren hun omgeving waarnemen was heel lang geen vraag. Men kwam niet eens op het idee dat dieren de wereld om hen heen volstrekt anders bekijken dan mensen doen. Men nam als vanzelfsprekend aan dat dieren dezelfde kleuren waarnemen als wij en dat dieren ongeveer net zo goed of scherp kunnen zien als de mens. Pas in de laatste honderd jaar kwam men er achter dat veel dieren, maar twee kleuren kunnen zien. Nog veel later ontdekten wetenschappers dat er ook dieren zijn die veel meer kleuren kunnen zien dan wij.

Sinds nog maar enkele jaren beginnen we te begrijpen dat heel veel dieren de wereld zien als een zeer onscherpe foto. Als uw hond u aankijkt, denkt u dat hij u ziet. In werkelijkheid ziet uw hond slechts een vage contour. Hij neemt beweging waar. Wat uw hond hoort en ruikt is veel belangrijker voor hem dan wat hij ziet.

Het omgekeerde komt ook voor. De houtduif op uw dak ziet zo scherp dat hij een minuscuul klein zaadje in de voeg van de tegels van uw terras kan zien liggen. Om in het donker te kunnen zien heb je lichtgevoelige ogen nodig en dat gaat altijd ten koste van de scherpte en omgekeerd. Een wolf ziet overdag alleen vage onscherpe beelden met weinig kleur, maar kan ’s nachts, als hij jaagt, veel beter zien dan u en ik.

Weet u waarom je een paard altijd schuin van voren moet benaderen en niet recht van voren? Weet u waarom je in de duinen niet zonder risico dwars door een kudde herkauwende koeien kan lopen? Begrijpt u waarom uw hond zijn knalrode speeltje niet in het gras ziet liggen?

Allemaal vragen waar u tijdens de lezing “Wat zien dieren?” van Piet Mout, oud rector en docent biologie, een antwoord op krijgt.

De lezing vindt plaats in de aula van scholengemeenschap Bahûrim, mgr. Smitstraat 3 in Brielle op 24 november en begint om 20:00 uur. Aanmelden kan via  https://hollandsedelta.knnv.nl/agenda/wat-zien-dieren/of via https://www.ivn.nl/afdeling/voorne-putten-rozenburg/natuuractiviteiten/wat-zien-dieren/ De lezing is gratis voor leden van Natuurvereniging Hollandse Delta en IVN. Niet leden betalen €5 en krijgen daarvoor ook nog een kopje koffie of thee.