Afbeelding
vaak nog een hoop mis aan boord

Brandpreventie aan boord

Vorig jaar is de Hellevoetse brandweer aan de slag gegaan met een idee van Richard van der Veen omtrent brandveiligheid aan boord.

"Door middel van een vragenlijst en foto's gaan we aan boord met mensen in gesprek. Daar is uitgekomen dat er vaak nog een hoop mis op de boten.

Zo zijn gasslangen regelmatig niet goed aangesloten. Een gasleiding aan boord moet overal goed zichtbaar zijn en mag niet onder de waterlijn of door motor- en accuruimten lopen. Zo maak je de kans op een gaslekkage zo klein mogelijk. Dan de gasflessen. Zet gasflessen altijd rechtop en hou ze vrij van brandbare voorwerpen en ontvlambare vloeistoffen. Verder is uit dit onderzoek ook gebleken dat er bijna niemand een rookmelders, co2 melders en/of een gas detectie meter heeft. Dat is iets waar we toch wel van schrikken. Het is niet alleen zaak dat je alles zo veilig mogelijk installeert en opbergt aan boord, maar een detectie mechanisme is minstens net zo belangrijk.

Tevens denkt men niet genoeg na over zaken als zwemvesten en nooduitgangen. En het blijkt dat mensen vaak niet weten wat ze moeten doen bij brand of onweer. Zelfs de EHBO koffer mist nog heel vaak aan boord. Kortom: er is duidelijk nog hoop werk te doen voor ons en daar zijn we dan dus ook druk mee bezig. Niet alleen gaan we bij de mensen langs aan boord wij geven ook voorlichting en presentaties bij watersportverenigingen.

Veiligheid aan boord
Een brand is altijd gevaarlijk. Maar op een boot kun je ook nog eens moeilijk vluchten. Hier enkele tips voor veiligheid aan boord:

Zorg dat alle opvarenden op de hoogte zijn van de vluchtwegen en het gebruik van vluchtmiddelen en blusmiddelen aan boord. Houd deze vluchtwegen vrij. Zorg voor voldoende reddingsvesten en bewaar ze op een toegankelijke plaats. Zorg ervoor dat het motorcompartiment en de motor schoon zijn en controleer regelmatig de isolatie van de afvoer van de motor. Let er bij het tanken op dat er geen brandstof op hete motoronderdelen valt. Olie in gebruikte poetsdoeken kan leiden tot zelfontbranding. Berg poetskatoen op in afgesloten blikken, zodat er geen zuurstof bij kan.

Wat te doen bij brand aan boord?
Neem bij brand aan boord geen enkel risico. Breng als eerste alle opvarenden in veiligheid. Bij een boot is bluswater binnen bereik. Zorg er dus voor dat je altijd een emmer aan een lijn binnen handbereik hebt. Of koop een brandblusser voor op de boot. Kennis is macht en in dit geval ook veiligheid. Laat niets aan het toeval over. "Aan de wal hebben mensen deze zaken meestal prima geregeld en zodra ze aan boord stappen lijkt dit ineens niet meer uit te maken" .Voor meer info op www.brandweer.nl