Afbeelding
Foto: Leo Blok

Gastlessen basisschool over energie verduurzamen

Afgelopen schooljaar gingen de basisscholen 't Schrijverke, het Palet en de Kring uit Hellevoetsluis aan de slag met energie besparen. Als onderdeel van de gastlessen onderzochten de leerlingen de besparingsmogelijkheden in school. De resultaten werden klassikaal gepresenteerd en Stichting Stimular maakte een besparingsplan voor het schoolbestuur.

Alles wat veel energie gebruikt wordt warm
Aan de buitenkant van een apparaat kun je niet zien of het veel of weinig elektriciteit verbruikt. Toch kan iedereen, dus ook basisschoolleerlingen, daar meer gevoel voor krijgen. "Want, hoe kan jij in de winter in je korte broek voetballen, terwijl je ouders in hun winterjas staan te bibberen aan de zijlijn?" vraagt de gastdocente. Dat komt omdat jij veel energie gebruikt en jezelf op die manier warm houdt. Zo werkt het ook met elektrische apparaten. De wasdroger en waterkoker worden warm en gebruiken dus veel energie.

Gebruik van fossiele brandstoffen veroorzaakt het versterkt broeikaseffect, wat zeespiegelstijging als gevolg heeft. De leerlingen realiseerden zich dat Hellevoetsluis echt dichtbij de zee ligtā€¦ De les gaat daarom verder met het vinden van oplossingen om minder energie te gaan gebruiken.

Minder energie gebruiken
De leerlingen gingen, gewapend met een energiemeter, op onderzoek in de school. De leerlingen van het Palet noteerden dat het licht in de wc's en het gymlokaal vaak aan staat als de ruimte leeg is. Hun oplossing: een briefje bij de deur ophangen als herinnering. Aan het schoolbestuur (Primo-VPR) is gevraagd om hier bewegingsmelders te installeren. Leerlingen van alle drie de scholen kwamen er achter dat het vaak een gewoonte is om computers en beeldschermen aan te laten staan. Zij stelden voor om een leerling als Energiehulp in de klas: hij/zij controleert of apparatuur uit staat als het niet gebruikt wordt.

Uitvoering
De leerlingen kunnen zelf een deel van de besparingsmaatregelen oppakken. De overige maatregelen zijn aan het schoolbestuur gepresenteerd.

Meedoen
De Stichting Stimular geeft in opdracht van de gemeente Hellevoetsluis energie en (zwerf)afvallessen voor de groepen 7 en 8. Het doel is om scholen te verduurzamen met een praktische aanpak, waarbij ook leerlingen worden betrokken. Voor de groepen 5 en 6 gaat vanaf september de stichting Milieu Dichterbij (zwerf)afvallessen geven. Hier is de doelstelling gericht op bewustwording. Wilt u zicht aanmelden voor energie of afvallessen stuur dan een mail naar nme@hellevoetsluis.nl