En deze week een mooi boeket van Hans van Lith
En deze week een mooi boeket van Hans van Lith Foto: Evelien Holleman

Tinie krijgt 60 jaar lang elke week rozen van John

John en Tinie Kamp vierden hun 60 jarig huwelijk 's zondags bij hun dochter Yvonne in de tuin. De hele familie was bij elkaar voor het feest waar ze samen van een buffet genoten. 's Maandags kwam wethouder Hans van Lith langs om hen namens het gemeentebestuur te feliciteren en een boeket te overhandigen. Van hun kinderen hebben ze een nieuwe televisie gekregen omdat de oude, nog met beeldbuis, echt niet meer kon.

Evelien Holleman & Wil van Balen

De familie van het echtpaar Kamp telt inmiddels 26 man. Ze hebben samen vier kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. "En ze krijgen allemaal verkering dus er komen er steeds meer bij." Eén kleinzoon zorgde voor een wel heel spectaculair cadeau door precies op de verjaardag van zijn opa geboren te worden.

Aan het Haringvliet
John en Tinie komen allebei uit Rotterdam en zijn daar geboren en getogen. Hun vier kinderen, de jongste zijn een twee-eiige tweeling, zijn daar ook opgegroeid. Jarenlang woonden ze in Rotterdam IJsselmonde. In 1999 zijn ze in Hellevoetsluis terecht gekomen doordat een aantal kinderen hier al woonden. Ze wonen sinds hun verhuizing in hun flat aan de Vaargeul met mooi uitzicht over het Haringvliet. Nu woont bijna de hele familie in Hellevoetsluis.

Op de vraag van wethouder van Lith of Tinie Rotterdam niet mist antwoordde ze; "Het is hier net zo leuk. Je moet wel echt van stilte houden maar ik vind stilte heel fijn. We wonen hier heel mooi. Het is een lot uit de loterij als je hier mag wonen. Het is altijd mooi ook als het slecht weer is. Als ik wakker word, zie ik eerst het water. En het is iedere dag anders." Maar John miste Rotterdam wel. We hadden in daar een tuin. We woonden in Tuinenhoven en we hadden een voor-en achtertuin. Je had de tuinencommissie en het was dus de bedoeling dat iedereen zijn tuin netjes hield." John tuinierde graag en viel met zijn tuin regelmatig in de prijzen.

Op de markt
John en Tinie trouwden toen zij 17 was en hij 19 jaar. Vijfentwintig jaar lang stonden ze samen op de markt. John was eigenlijk kraanmachinist van beroep. "Vrienden van ons verdienden goed op de markt. Dat wilde ik ook wel", vertelde John. Ze stonden jarenlang met veel plezier op de markt op Rotterdam-Zuid, maar ook andere markten zoals Rozenburg en Noordwijk. "Elke maandag gingen we inkopen doen. Het was leuk werken op de markt, lekker vrij. Maar het gaf ook wel stress. Als we konden terug krijgen wat er op de markt gejat is in al die jaren dan hadden we nu een kar vol", zei Tinie. Alle kinderen hebben geholpen op de markt. Twee zoons zijn zelf ook een aantal jaar marktkoopman geweest. "We wilden voordat de euro werd ingevoerd stoppen." John heeft toen ook een hartoperatie gehad wat ook reden was om te stoppen."We konden ons hele kraam in een koop aan de zoon van een buurvrouw op de markt kwijt. Zo waren we in een keer rond."

"En zo ben je ineens 60 jaar getrouwd. Je moet wel je best blijven doen hoor", zei Tinie tegen Hans van Lith, "We gaan iedere week naar de markt. En ik krijg nog iedere week rozen van hem."

Bonje op vakantie
Vakanties vierden ze met hun gezin in eerste instantie met de auto later gingen ze ook op vliegvakanties naar Cyprus, Spanje, Italië. "Dat was gezellig hoor. De oudste twee hadden altijd bonje met elkaar. Over van alles. Als we dan op vakantie gingen dan waren we de straat nog niet uit of het begon alweer. Dan mepte ik naar achter maakte met niet uit wie ik raakte" vertelt Tinie lachend, "en dan was het heel even stil en dan begon het weer."

In goede en in slechte tijden
Drie maanden geleden heeft John een beroerte gehad. Elke week moet hij naar de fysiotherapeut en naar logopedie om goed te kunnen revalideren. "Ze is 100% kracht" vertelde John "Ze doet alles voor mij." "Nou ja, zo hoort het toch ook. In goede en slechte tijden, zei Tinie. "En andersom zou het ook zo zijn."