Cabaretier en Parkinsonpatiënt Hans Holtslag zorgde voor een lach en herkenning met zijn voorstelling Kristallen Tranen
Cabaretier en Parkinsonpatiënt Hans Holtslag zorgde voor een lach en herkenning met zijn voorstelling Kristallen Tranen

Feest Parkinson Café Voorne Putten drukbezocht

Actueel 432 keer gelezen

Afgelopen zaterdag werd het feest ter ere van het tweejarig bestaan van het Parkinson Café Voorne Putten drukbezocht. In de bezoekersruimte van het Droogdok Jan Blanken kwamen 130 patiënten, familie en vrienden samen.

Parkinson is een ziekte, waarbij zenuwcellen in de middenhersenen langzaam afsterven. Deze zenuwcellen produceren dopamine. Deze stof zorgt dat het lichaam de goede "bevelen" krijgt om de opdrachten van de hersenen uit te voeren. De ziekte is progressief.

Het initiatief voor het Parkinson Café werd twee jaar geleden genomen door fysiotherapeuten Christine van Amstel en Anke Weijers. Na overleg met de Parkinsonvereniging besloten zij een Parkinson Café op te richten waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. Het concept is succesvol; de bijeenkomsten worden altijd goed bezocht. De locatie werd door Ingrid Machielse, dochter van Parkinsonpatiënt Jan Machielse, mogelijk gemaakt door een bijzondere sponsoractie. Zij zwom maar liefst zes uur in de Linge en haalde daarmee genoeg geld op.

Met een lach en een traan
Tijdens het feest werd genoten van de muziek van Ed Adriaansen. Cabaretier Hans Holtslag uit Texel, zelf Parkinson patiënt, zorgde voor een lach en een traan met zijn optreden; Kristallen Tranen. "Ik ben de cliffhanger in mijn eigen soap. Het is maar afwachten hoe stabiel ik ben of dat ik achteruit ga." Door te lachen en te praten over de ziekte gaat hij de dialoog aan. Hoe kijken mensen naar Parkinson patiënten? Wat weten we ervan?        

Het leven vieren
Ook wethouder Hans van der Velde (Sociaal Domein) was aanwezig. "Vorig jaar was ik er ook bij en als ik de opkomst zie is dit initiatief een schot in de roos. U bestaat nu twee jaar en dit is al het derde feestje dat u viert. Dus u houdt wel van een feestje. U viert het leven. Het Parkinson Café zorgt voor een mooie mix vinden van inhoudelijke onderwerpen én momenten van ontspanning."

Boeiende en gezellige bijeenkomsten
Net als in een echt café is het Parkinson Café een plek waar je mensen ontmoet, vrienden maakt, verhalen met elkaar deelt én waar het gezellig is. Zes maal per jaar worden bijeenkomsten gepland waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen zoals: bewegen en stamceltherapie, een boekpresentatie, een lezing over Deep Brain Stimulation, een schilderworkshop en natuurlijk de zeiltocht op het Haringvliet, georganiseerd door Jan Machielse. "Het is mooi dat wij hechte vriendschappen zien ontstaan door het café", vertelt Anke Weijers. Het Parkinsoncafé is mogelijk door de grote inzet en van alle vrijwilligers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant