Afbeelding
Foto: Sandra Radings

George Kwekel

Actueel Een gesprek met... 567 keer gelezen

Deze ras Hellevoeter wordt in 1949 geboren in een huisje aan de Moriaanseweg. Daar woont hij met vader, moeder en 3 broers. "Het was een leuk en gelukkig gezin, totdat mijn vader overleed toen ik 17 was. Hij was daarvoor al jaren ziek geweest. Mijn moeder bleef achter met vier jongens, waarvan ik de oudste was. Voorzieningen waren er toen nog niet echt dus dat was een hele pittige tijd voor ons".

Hij had inmiddels de lagere school gevolgd aan de Smitsweg en de laatste twee jaar aan de Wateringe. Vervolgens gaat hij naar de Mulo maar maakt dit niet af want hij krijgt een baantje bij de Holland-Amerika Lijn. Daar werkt hij in de bediening. Hij stopt daar op het moment dat zijn vader overleed. "Daarna heb ik wel duizend baantje gehad' lacht hij, 'Uiteindelijk werd ik in 1967 roadie bij Tee Set; een bekende Nederlandse band. Zo kwam ik al vroeg bij allerlei bekende artiesten over de vloer en daar begon de opbouw eigenlijk al van de grote groep artiesten die wij nog steeds vertegenwoordigen". Tee Set valt uit elkaar en zo doende volgen er nog wat andere baantjes totdat uiteindelijk ook de jonge George in dienst moet.

In 1968 ontmoet hij Ria op de kermis aan de Westzanddijk. Met haar is hij nog steeds getrouwd. "Samen met haar kwam ik een aantal jongens van Tee Set (inmiddels After Tea) weer tegen en die boden mij meteen een baan aan voor wanneer ik uit dienst zou komen". Daar was Ria niet zo blij mee en stelde George de keuze: of je gaat terug naar de band of je gaat met mij door. "Tja, het waren de 60's en de verhalen over hoe dat ging "on the road" had zij natuurlijk allang gehoord. Dat was een groot feest en dat heb ik ook allemaal goed meegemaakt. Maar, het was tijd om serieus te worden". Zo komt hij op de Rubberfabriek terecht. "Dat was echt mijn ding niet, opgesloten in zo'n fabriek. Maar ja ik had wel een vast inkomen. Daarna de Spoorwegen; als machinist. "Maar de muziek en het organiseren van evenementen bleef mij trekken. In 1978 begon ik deze hobby weer op te pakken toen mij werd gevraagd om rondom de Tramhaven het eerste stoomweekend van de RTM te organiseren. Dit was echt de oefenstof voor mijn verdere loopbaan. Medio jaren '80 was ik een van de initiatiefnemers van een "levend" stoommuseum rondom het Droogdok, er kwamen toen al zo'n 100 stoommachines naar Hellevoetsluis". In de loop der jaren groeit het stoomweekend van Hellevoetsluis uit tot een evenement wat internationaal bekend staat. Toch kwam dit succes voor George tot een abrupt einde. "Dit had twee redenen: de gemeente Hellevoetsluis stond blijkbaar meer open voor de ontwikkeling van de watersport en binnen het bestuur waren een aantal mensen niet gediend van het feit dat vaak alleen mijn naam steeds genoemd werd in verband met de organisatie. Maar ik was er altijd heel duidelijk in dat we dit met zijn allen deden. Dat er in de media één naam uit gepikt wordt daar kan ik ook niks aan doen. Maar toen er op een gegeven moment echt met modder gegooid werd heb ik gezegd ik kap ermee!!"

Kwekel Evenementen

In 1983 start ik samen met mijn vrouw Ria Kwekel Evenementen. Wij maakten van artiestenmanagement, evenementorganisatie en het organiseren van bedrijfs- en winkelfeesten ons beroep. Wij stonden in binnen- en buitenland aan de wieg van grootschalige evenementen zoals bijvoorbeeld tweemaal het Kuipgala in het Feyenoord stadion war zon 100 artiesten optraden verdeeld over 5 podia. Ik was mede oprichter van de Vestingdagen, grondlegger van stoommanifestaties in Almere, Belgie en Duitsland en van het transPORTfestival in het Rotterdamse havengebied.

Anno nu is de organisatie van evenementen nog steeds een belangrijk onderdeel van ons bedrijf en hebben wij ons als artiestenbureau heel sterk ontwikkeld met een werkgebied door heel west Europa. Maar ook optreedens in Azie of Amerika zijn geen uitzondering meer. Met name in het wereldje Goud van Uud en Country & Western weet Kwekel Evenementen als geen ander de weeg. Ik ben elk weekend op pad met bekende namen uit deze scene zoals bijvoorbeeld Riem de Wolff van de Blue Diamonds, Renee & the Alligators, The Rubettes en Matchbox. Teveel om op te noemen. Wij zijn niet voor niets een van de vakspecialisten op dit gebied. De artiestenkring en de kennis die wij in de loop der jaren hebben opgebouwd is voor ons van grote waarde en daar zijn we erg trots op".

Acht jaar geleden krijgt George een zware infarct. "Zes maanden kon ik niks, niet praten, niet lezen, niet schrijven en nauwelijks bewegen. Dat was een heftige tijd. Voor zowel mij als voor mijn gezin. Acht maanden gerevalideerd en nog steeds in therapie. Maar inmiddels gaat het weer redelijk. Ik hoop maar dat het niet slechter wordt". Het echtpaar heeft vier kinderen; Tamara, Arjan, Raymond en Martin die ook nog regelmatig binnen het bedrijf te vinden zijn. Ook hebben ze maar liefst 9 kleinkinderen. "Met dit mooie gezin om me heen en de bezigheden die ik wel nog steeds kan doen ben ik een zeer tevreden mens".

Waar ontspan je je mee?
Voor mijn infarct reed ik motor (een dikke Harley) en toerden Ria en ik regelmatig met onze oldtimer trucks door Europa en dan met name in Engeland waar we de link konden leggen tussen oldtimers en Rock en Roll. En ik ontspan me nog steeds met mijn werk. Ben nog veel op pad en geniet daar erg van.


Heb je huisdieren?Op het moment niet zo veel meer en alleen maar buiten; zo'n 40 kippen, een paar Indische loopeenden en een koppel Australische Rosella's. Voordat ik in de lappenmand kwam hadden we meer dieren. Mini schapen bijvoorbeeld. Maar die hebben we toen weggedaan omdat Ria haar handen al vol had aan mij en aan het runnen van de zaak.

Doe je je inkopen binnen of buiten Hellevoetsluis?
De dagelijks boodschappen hoofdzakelijk in west en de grote dingen veelal online. Wij komen eigenlijk nooit buiten Hellevoet voor boodschappen. Ook verbouwen we zelf het een en ander, grond genoeg hier.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Op mijn nachtkastje staat alleen de wekker. Op moment lees ik 'Vintage Roadscene' een Engels blad over o.a. klassieke vrachtwagens

Wat mag er niet veranderen in Hellevoet?
Ik woon op het dorp van Nieuw Helvoet in de oude smederij. Ik woon daar al bijna 30 jaar dus dat wil ik wel zo houden. Het leven hier op het dorp is heerlijk en dat zou ik niet anders willen zien. Ik zou bijvoorbeeld nooit in de Struyten willen wonen.

Wat zou je wel veranderd willen zien?
Ach in Hellevoet zelf hoeft niet zo veel te veranderen maar sommige Hellevoeters zelf; breek me de bek niet open. En het steekt mij dat er enorm veel geld gestoken wordt in de Vesting en andere wijken eigenlijk een beetje links laten liggen.

Naar wie zou je een straat willen vernoemen?
Wat dacht je van Elvis Presley Boulevard

Naar welke muziek luister je graag?
Mijn roots liggen in de Rock en Roll en de Early Sixties; tot en met de begintijd van The Beatles. Vette country rock en seventies rock kan ik ook wel waarderen

Wat is je diepste wens?
Ik heb heel veel van de wereld gezien en door mijn werk komt ik nog steeds in diverse Europese landen dat is al veel meer dan de meeste mensen kunnen zeggen. Blijft mij weinig over dan een lang en gelukkig leven te wensen met al de mensen die mij na aan het hart liggen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant