Afbeelding

Herdenking slachtoffers brand Gruttostraat

Algemeen 1.698 keer gelezen

Op 14 mei van dit jaar zouden Bram en Lucia Lampers 65 jaar getrouwd zijn geweest. Ze zouden beiden dit jaar 85 jaar zijn geworden. "Ze waren nog lang niet klaar met leven", vertelt dochter Rianne in haar speech. Familie, vrienden, buren, hulpdiensten politie en brandweer zijn op zaterdag 20 mei bijeengekomen voor de herdenkingsbijeenkomst voor het echtpaar Lampers.

Evelien Holleman & Wil van Balen

"De heer de Wit van woningcorporatie Maasdelta stond hier een jaar geleden om een bos bloemen uit te reiken aan mevrouw Vermaat en het echtpaar Lampers omdat ze 50 jaar buren waren. En nu staan wij hier een jaar later omdat er die nacht, van 19 op 20 mei, een allesverwoestende brand plaatsvond aan de Gruttostraat 14" begon burgemeester Junius haar speech. De fatale brand waarbij het bejaarde echtpaar Lampers om het leven kwam.

"Ik heb de familie Lampers het afgelopen jaar leren kennen als een krachtige familie die de verhalen van hun ouders hebben verteld." Het echtpaar Lampers was een bijzonder, creatief en kleurrijk stel. Daarom zijn de herdenkingstegels van twee lieveheersbeestjes, kleurrijk en een symbool tegen zinloos geweld zo passend. En een blijvende herinnering aan Bram en Lucia Lampers. De twee oudere zussen van het gezin konden er niet bij zijn. Zij plaatsten vandaag, in Drenthe, een gedenkplaat in de muur tegen geweld.

Verbondenheid
Zussen Rianne en Margaret Lampers spraken zelf tijdens de bijeenkomst. "Hier in deze straat op deze plek stond 50 jaar lang Gruttostraat 14", vertelt Rianne. Hier voedden Bram en Lucia Lampers zeven kinderen op. Drie broers en vier zussen. De jongens sliepen op zolder waar vader Bram zelf een trap voor bouwde nadat de woningbouwvereniging had geweigerd dit te doen. "Het was geen huisje weltevree . Het kon flink donderen. Wat wil je ook met zeven kinderen. Maar naast heel wat geruzie leerden wij ook wat liefde en respect voor anderen is. Hier was iedereen altijd welkom. Voor een lach, een traan en een luisterend oor. Mijn moeder kookte graag voor de familie omdat het stond voor verbondenheid."

Verzengende vlammenzee
Margaret Lampers nam het woord na haar zus Rianne. "Vorig jaar in de nacht van 19 op 20 mei stond hier de straat vol met politie, brandweer, ambulance en buurtbewoners. Ik stond hier als eerste van de familie. En al stond de straat vol ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld. De grond sloeg onder mijn voeten vandaan toen ik de pijn voelde die mijn ouders hebben gevoeld in de verzengde vlammenzee. Ik had de zware taak om mijn man, mijn broers en mijn zussen te bellen met het gruwelijke nieuws. Er was geen plek voor paniek. Zij moesten hier veilig naar toe komen. 'Het huis staat in brand, pa en ma zijn nog binnen, ze zijn dood'. De maanden na de brand voelden aan als een film waarvan het scenario gaande weg geschreven wordt. Met een open einde", vertelt Margaret. "We weten zeker dat het brandstichting is en dat onze ouders vermoord zijn."

Gouden tip €15.000
Juridisch is het echter moeilijk te bewijzen. Het politie onderzoek is nog steeds in volle gang. Het forensisch bewijs wordt minutieus onderzocht. Tevens is er een beloning uitgeloofd van €15.000 voor de gouden tip. "Ik wil iedereen nog eens vragen na te denken over de dagen voor de brand. Misschien heb je iemand zien posten. Of iemand in de buurt gezien die je hier nog nooit had gezien. Ik blijf hopen op gerechtigheid. Maar voor woede, haat en wrok is geen plek in mijn leven. Ik laat de dader het geluk in mijn leven niet ontnemen. Mijn moeder zou willen dat ik haar boodschap zou laten horen: laat het licht stralen", geeft Margaret aan. Met het nummer "Wish you were here" van Pink Floyd werden de twee gedenkstenen door de familie op hun plek gelegd.

Deze brand heeft een enorme impact op de samenleving gehad en ook op de hulpdiensten waar veel kritiek op is geweest. "Het heeft een impact op de werkwijze van de brandweer gehad. De brandweer heeft nieuwe piepers en is strakker georganiseerd" geeft burgemeester Junius aan. De brandweerlieden die aanwezig waren tijdens de herdenking waren zichtbaar aangeslagen toen zij hun respect betoonden naar het echtpaar Lampers bij de herdenkingsplaats. De woning van de buurvrouw van het echtpaar Lampers, mevrouw Vermaat, is door woningcorporatie verkocht en de nieuwe eigenaar zal op de plek waar de woning van het echtpaar Lampers stond een garage bouwen. Voor deze garage liggen de gedenkstenen voor Lucia en Bram Lampers.

"Wij hopen dat deze herdenkingsbijeenkomst een afronding kan betekenen. Het rouwproces heeft in het publieke domein plaatsgevonden. De familie wil nu de tijd om het rouwproces verder met elkaar door te maken" aldus burgemeester Junius.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant