Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Vakantiepret bederft feestje Oudenhoorn

Algemeen 2.688 keer gelezen

Door Leo Blok

Het had zo mooi kunnen zijn, de gemeenteraden van Nissewaard en Hellevoetsluis kiezen voor democratie en conform de wens van de bevolking van Oudenhoorn zou dit dorp per 1 januari bij Hellevoetsluis horen en zouden de bewoners mee kunnen stemmen bij de verkiezingen in maart 2018.  Helaas gooide de vakantie van enkele raadsleden van Nissewaard roet in het eten en stemde de gemeenteraad van Nissewaard met één stem tegen het voorstel van het college dat wel gedragen werd door de eigen wethouders. Het is een feit dat wanneer de voltallige raad aanwezig zou zijn geweest, het voorstel wel zou zijn aangenomen

Ongerustheid over gevolgen
Bij het college van Nissewaard heerst nu ongerustheid over de gevolgen van de afwijzing door de fractie van ONS. Het lijdt nauwelijks twijfel dat het genereuze voorstel van de Provincie – 11,9 miljoen van de gemeente Hellevoetsluis + 6,8 miljoen van de Provincie ter compensatie van het niet doorgaan van het plan Akkerranden) ook door onafhankelijke partijen als redelijk zal worden beschouwd en dat dan daarna gedeputeerde Rogier van der Sande zelf de grenscorrectie zal opleggen, met mogelijk aanmerkelijk minder geld voor Nissewaard, dat al in een slechte financiële positie verkeert.

Budgettair neutraal
De fractie van ONS bleef echter vasthouden aan de eis dat de overgang budgettair neutraal zou moeten verlopen. De fractievoorzitter van ONS stelde daarbij dat hij de wens van 1200 Oudenhoornaars minder belangrijk vond dan het belang van 80000 bewoners van Nissewaard. Het ingrijpen van de Provincie hangt nu als een Zwaard van Damocles boven de hoofden van die inwoners. In het voorstel van de Provincie worden de financiële tekorten voor de komende 7 jaar gedekt en dat maakte ook dat het college van Nissewaard een werkbare basis zag in het voorstel.

Geen verschil
Dat Oudenhoorn in 2018 bij Hellevoetsluis hoort is nog steeds ieders verwachting, behalve die van de fractie van ONS. Wat dat betreft maakt de afwijzing geen enkel verschil. Burgemeester Salet verwacht door de afwijzing wel ernstig verstoorde bestuurlijke verhoudingen en ruzie met de hogere overheid.  De houding van ONS kan Nissewaard nog weleens in de benarde positie van artikel 31 gemeente brengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant