Afbeelding

Lintjes in Hellevoetsluis

Actueel 2.663 keer gelezen

Woensdagmorgen ontvingen zes Hellevoeters een koninklijke onderscheiding uit de handen van burgemeester Milene Junius. Mevrouw Junius had er veel lol in te horen hoe de ontvangers van de lintjes naar het gemeentehuis werden gelokt.  Zo was er een die dacht dat ze naar een boekpresentatie ging, een ander was helemaal klaar voor een dagje weg en het echtpaar dacht dat ze er voor een goede kennis zaten die een lintje ging ontvangen.

Maar daar zaten ze dan uiteindelijk, de zes mensen die door hun uitzonderlijke bijdrage aan de samenleving voorgedragen waren door familie, vrienden of collega's om een lintje te mogen ontvangen en te worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Dirk Willem Wezenaar assisteert al 10 jaar bij het hydrologisch meetnet op Voorne en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het monitoren en beschermen van bijzondere stukken natuur. Verder is hij sinds 2002 vrijwilliger bij Stichting Afasie waar hij patienten les geeft door middel van een speciaal computerprogramma waarmee patienten  hun communicatieve vaardigheden kunnen optimaliseren. Vanaf 2002 is de heer Wezenaar ook baliemedewerker bij de Vrijwilligers Vacaturebank. Hij is vanaf de oprichting van het Centrum Vrijwilligerswerk Hellevoetsluis een betrokken vrijwilliger. Iedere woensdagmiddag is hij te vinden achter de balie en helpt hij mensen op weg naar leuk vrijwilligerswerk.  Tevens zet hij zich in bij Anders Actief. Anders Actief helpt mensen met een lichamelijke beperking met oefeningen in samenwerking met een fysiotherapeut.

De heer Dirk Job Witte (1959)
De heer Witte is 36 jaar vrijwilliger bij de brandweer geweest.  Dit deed hij naast een verantwoordelijke functie bij woningbedrijf Maasdelta. Al vanaf 1979 heeft hij betrokkenheid en inzet getoond  in de hulpverlening. Natuurlijk in het bestrijden van brand, maar ook in de andere hulpverlenende taken die de brandweer heeft als hulp aan mens en dier, bijvoorbeeld bij het redden tijdens een brand, bij een verkeersongeluk of bij een mens of dier te water. Wanneer de pieper ging, kwam de heer Witte naar de kazerne, op welke tijd of moment dan ook, om te helpen. De heer Witte heeft waarschuwing- en verkenningsdienst gedaan, in de OR gezeten en was ook chauffeur. Zijn laatste positie (tot 2016) was oudste hoofd brandwacht. Dat betekende dat hij ook een rol had in het selecteren van nieuw personeel.
De heer Witte wordt door zijn oud-collega's omschreven als collegiaal en professioneel en hij heeft een bijdrage geleverd aan de hulpverlening tijdens een groot aantal incidenten in Hellevoetsluis.

De heer Johannes Martinus Vincentius van Vilsteren (1954)
Als vader van 3 turnsters nam de heer Van Vilsteren zitting in de Technische Commissie bij KDO Sport. Deze commissie neemt de organisatie van turnwedstrijden op zich, binnen en buiten de regio en zelfs op landelijk niveau. Toen zijn dochters bij Hendrik Boogaardschool  naar school gingen, werd hij gevraagd  om lid te worden van het Rooms Katholieke schoolbestuur in Hellevoetsluis. Vooral zijn bouwkundige kwaliteiten kwamen hier goed van pas. De heer van Vilsteren werd later Curator bij het Penta College Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis, het Penta College Bahurim in Brielle en het Penta College Godried Richter in Rozenburg. Deze drie vormen een onderwijscluster met zo'n kleine 2000 leerlingen.
Dit gebeurde vanwege zijn kennis van het primair en voortgezet onderwijs en vanwege zijn bestuurlijke kwaliteiten. Vanaf 2014 tot aan heden heeft de heer van Vilsteren zitting in de beheercommissie van de geloofsgemeenschap Heilige Antonius van Padua in Hellevoetsluis. Dit vanwege zijn deskundigheid op het gebied van onderhoud van kerkgebouwen. Met name op het technische vlak en vooral het beleid en toezicht op het onderhoud van interieur en exterieur van de monumentale 125 jaar oude kerk en het parochiegebouw.

Mevrouw Catharina Elisabeth de Jel-Rutten (1949)
Mevrouw De Jel-Rutten is al meer dan 32 jaar (vanaf 1984) vrijwilliger bij de FNV Belastingservice. Zij is verantwoordelijk voor alle organisatorische aspecten van het werk, zoals het maken van de afspraken voor de FNV-leden in Hellevoetsluis, het benaderen van invullers, maar ook voor de nazorg van de belastingaangiften. Zij wordt beschreven als iemand die zorgzaam is en consciëntieus.
Mevrouw De Jel-Rutten is ook al meer dan 40 jaar (vanaf 1975)  werkzaam als vrijwilligster  voor de Rooms Katholieke Geloofsgemeenschap in Hellevoetsluis, de Heilige Antonius van Paduakerk. Sinds 1998 is zij vrijwilliger bij de organisatie linedansen bij Interdans. Zij is daar de helpende hand in de organisatie. Vanaf 2010 is zij vrijwilliger bij de Vestingdagen en de IJsbaan in allerlei taken. Tenslotte is zij al vanaf 1981 actief camping De Goldbert te Vorden, bij het organiseren van activiteiten op de camping.

En als laatste, vrij uniek werd er een echtpaar in het zonnetje gezet. Zij ontvingen samen een lintje.

De heer Alouisius den Hertog (1945) en mevrouw Marianne Marjolein den Hertog (1950)
De heer Den Hertog is vanaf 1984 tot heden vrijwilliger bij het 4 mei comité, waar hij belast is met de jaarlijkse invulling, organisatie en evaluatie van de herdenkingsbijeenkomst. Samen met zijn vrouw  is hij ook zeer actief betrokken als vrijwilliger bij Buurthuis De Klinker. Zonder hen zou er geen buurthuis zijn. Na hun verhuizing naar Hellevoetsluis in 1984 stonden zij beiden aan de basis om het buurthuis in hun wijk op te zetten. Meneer Den Hertog was en is hier dagelijks te vinden. Zijn inzet voor diverse activiteiten zal menig buurtbewoner bij zijn gebleven.

Mevrouw Den Hertog heeft door de ziekte van haar man tot haar pensionering fulltime gewerkt als verpleegkundige in Rotterdam, later in de wijk in Hellevoetsluis.
Zij is  vele jaren de penningmeester geweest voor het buurthuis, was het aanspreekpunt bij de gemeente, draaide bardiensten en was actief tijdens de kindervakantieweek.
Meneer en mevrouw Den Hertog zijn  beiden betrokken geweest in vele werkgroepen en activiteiten in het Buurthuis. Zo zet buurthuis De Klinker zich in voor kinderen en jongeren onder andere met maatschappelijke stages en biedt het buurthuis activiteiten en kansen aan bepaalde groepen, zoals sport voor mensen met een beperking (middels Anders Actief).


Een volle zaal met familie, vrienden en collega's keek en hoorde toe hoe deze zes mensen in de belangstelling werden gezet. En elke keer als de woorden "Het heeft Zijn Majesteit de Koning behaagd om u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau" werden uitgesproken was de trots en ontroering voelbaar. De burgemeester benadrukte tot slot nog een keer hoe onmisbaar en waardevol de inzet van vrijwilligers is in de samenleving. Ze is ze dan ook allen zeer dankbaar

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant