Ons échte goud: Ahrens-Fox Nr. 2
Ons échte goud: Ahrens-Fox Nr. 2

Nationale Museumweek bij het Nationaal Brandweermuseum

Actueel 585 keer gelezen

Ontdek tijdens de Nationale Museumweek (3 t/m 9 april) ons échte goud: de historische brandweerwagen Ahrens-Fox Nr. 2. Bekijk dit pronkstuk live in het Museum. Let op: het museum is in de Nationale Museumweek dagelijks geopend!

Ons échte goud: Ahrens-Fox Nr. 2 Tijdens de Nationale Museumweek krijgt de Ahrens-Fox Nr. 2 onze bijzondere aandacht. Dit historische brandweervoertuig van de Rotterdamse Brandweer werd 1928 in dienst gesteld en werd tot ver na WO II door het korps ingezet.

De historie van ons echte goud
De Rotterdamse brandweer heeft in 1927 zeven van deze Ahrens–Foxen motorbrandspuiten aangeschaft. Deze motorspuiten hadden elk een capaciteit van 3.780 liter per minuut. Eén van de zeven wagens is op 10 mei 1940 verloren gegaan bij de luchtaanval op vliegveld Waalhaven. De laatste Ahrens-Fox heeft in Rotterdam dienst gedaan tot 1972.

Het echte goud in WO II
Onze A2 werd ook getroffen door oorlogsgeweld. Op 10 mei 1940 rukte de A2 uit naar het Stieltjesplein, maar werd bij de Putselaan door een machinegeweer beschoten. Dit liep nog goed af. Even later werd er bij de Hillevliet opnieuw geschoten. Hier werd de chauffeur W. Verschoor dodelijk getroffen. Ook twee bemanningsleden W. v. d. Blom en W. Kindt raakten gewond. De A2 werd door 50 kogels getroffen en raakte buiten gebruik. Later is het voertuig in een garage aan het Bosland weer gereed gemaakt voor inzet.

Echt goud ook in het nieuwe tijdperk
De A2 heeft tot 12 Mei 1971 dienst gedaan en is daarna in bruikleen gegeven aan het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis. Bijzonderheid aan de A2 zijn de originele Vesta koplamp. De A2 is in goede en rijvaardige staat.

Technische details van ons echte goud
A2 - RF - F4, chassisnr.: 3314
motornr.: 2858|
geleverd op 20-02-1928.
Oorspronkelijk kenteken: H-55562 later NF-78-25.
Buiten dienst gesteld op 12-05-1971
Eigendom van de Roteb en in bruikleen afgestaan aan het Nationaal Brandweermuseum te Hellevoetsluis.

Over de Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, dé brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk Nederlanders kennis laten maken met prachtige museumcollecties, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is meer waardering voor museale collectie bij het grote publiek.Over het Nationaal Brandweermuseum In het Nationaal Brandweermuseum beleef je de geschiedenis van de brandbestrijding in Nederland door de eeuwen heen. Brandemmers, handbrandspuiten, stoombrandspuiten en moderne brandweervoertuigen zijn getuigen van deze ontwikkelingshistorie op 3.000 m².

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant