Afbeelding
Foto's Wil van Balen

Marine geschutsmunitie tot ontploffing gebracht

Algemeen 1.948 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op dinsdag 10 december werden vanaf 14.00 uur de eerste projectielen, die eerder aan de Stationsweg werden gevonden, tot ontploffing gebracht bij het strandje aan de Struytse Zeedijk. De granaten, bijna zo groot als een bom, werden ingegraven onder een flinke zand laag en vervolgens tot ontploffing gebracht.

Groot Hellevoet sprak met Boudewijn Rook, Explosieventeam IDDS Explosieven. IDDS is een civiel opsporingsbedrijf belast met het opsporen van explosieven bij de Stationsweg in Hellevoetsluis. Op het braakliggende terrein aan de Stationsweg zullen woningen gebouwd gaan worden. Maar voordat de bouw van start kan gaan worden moet deze dienst op zoek naar mogelijke explosieven die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog terecht zijn gekomen. Tijdens het vooronderzoek bleek dat deze locatie verdacht is op afwerpmunitie.

Tijdens de eerste zoekactie van het team was het gelijk raak en zijn deze vier granaten aangetroffen. "Wij sporen explosieven op middels detectors waarbij we de eerste vier meter vrij kunnen geven. En is het dan nog verdacht dan doen we vervolgens een dieptedetectie. Met een lans prik je tot 14 meter om zo tot grotere diepte te komen. "

Het terrein aan de Stationsweg is afgesloten met hekken. "We verwachten eind januari het hele terrein in kaart te hebben gebracht", vertelt Rook tot slot.

Er zijn tot nu toe vier granaten aangetroffen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant