Afbeelding
Foto: Jan Maasdam

Naturisten vrezen voyeurs door uitkijktoren ijsbaan

Actueel 1.087 keer gelezen

Hellevoetsluis - De gemeente Hellevoetsluis maakt het in de toekomst voor voyeurs makkelijk om naturisten op het terrein van NVH de Brongaard te bespieden dat zegt Naturisten Vereniging Hellevoetsluis.

In de vergunningaanvraag voor de omgevingsvergunning van de zonnevelden van Farm Frites staat een uitkijktoren voor recreatief gebruik bij de ijsbaan van Oudenhoorn in de planning. Deze ijsbaan ligt op zo'n 150 meter van het naturistenterrein.

"We hebben eerder in gesprekken met wethouders Schop en Spoon aangegeven dat een uitkijktoren niet gewenst is op deze locatie", vertelt voorzitter van de vereniging Robert Hommen. "Beide wethouders verzekerden ons dat deze er niet zou komen. "Echter, in de definitieve vergunningaanvraag staat deze uitkijktoren er toch weer in. Dit terwijl wij er al decennialang voor zorgen dat naaktrecreatie in Hellevoetsluis mogelijk is zonder dat hier iemand overlast of aanstoot aan kan nemen."

De exacte afmeting van de uitkijktoren is nog niet bekend. "Ons terrein is wel omheind door struiken en bomen, maar wij zijn van 1 april tot 1 oktober geopend en er zijn perioden waarbij deze bomen en struiken minder blad hebben. En met een beetje hoogte van zo'n uitkijktoren kijk je al snel over ons terrein", aldus Hommen.

Niet alleen de uitkijktoren zal de mogelijkheid van veilig naakt recreëren bedreigen volgens de vereniging. De gemeente is namelijk voornemens een wal aan te leggen om de zonnevelden te onttrekken aan het zicht. "De gemeente wil met deze geluidswal mede de overlast van de 'Patatweg' tegen gaan. Maar ook deze wal willen wij niet omdat deze zodanig hoog zou worden dat ook hierdoor voyeurs de mogelijkheid geboden wordt de recreanten te bespieden.

Het steeds terugkeren van deze planonderdelen baart het bestuur van de vereniging dan ook ernstige zorgen. Hommen: "Dit college heeft ons inziens alleen oog voor de belangen van de multinational, terwijl de belangen van ons als vereniging niet meegenomen worden. Toezeggingen van de gemeente blijven hard op papier uit. Als het zonneveld er komt zoals in de aanvraag voor de omgevingsvergunning is opgenomen dan is overigens alleen trace 1 mogelijk voor de 'Patatweg'."

Farm Frites wil de CO2-emissie van de fabriek in Oudenhoorn terugbrengen tot nul. Dat is één van de doelen van de fabriek die samen met HAS Hogeschool, Wageningen University & Research en de provincie Zuid-Holland afspraken heeft gemaakt voor duurzaam ondernemen. Hommen: "Een alternatief plan dat onze vereniging in april aanbood aan het college is door wethouder Schop als een sympathiek plan van tafel geschoven. Zonder enkele inhoudelijke terugkoppeling. Een dergelijk alternatief plan wordt al sinds jaar en dag door Friesland Campina uitgevoerd en past precies binnen de kaders van de Provincie om zonne-energie op daken van gebouwen te plaatsen en niet in de natuur of op landbouwgrond. Het alternatieve plan houdt in dat Farm Frites zonnepanelen op de daken van het eigen bedrijf en betrokken boerenbedrijven zou plaatsen. De opbrengst hiervan zou dan direct terug worden geleverd aan het bedrijf. Met de aanleg van de zonnevelden wordt overigens de energie niet direct aan de fabriek geleverd, maar gaat het eerst terug naar de energieleverancier", aldus Hommen. "Dan kan zo'n zonneveld toch ook op de Maasvlakte worden geplaatst?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant