Afbeelding

Van stemming en stemmen...

Actueel 422 keer gelezen

Morgen gaan we - hopelijk u ook - naar de stembus. Daarmee maken we gebruik van een democratisch recht om die mensen te kiezen die de komende vier jaar mede onze toekomst bepalen.

Een keuze die in veel landen nauwelijks mogelijk is omdat er wordt geïntimideerd en gesjoemeld met stemmen. Een keuze die daarom erg belangrijk is, ondanks het feit dat u - net als ik - geen enkele partij helemaal vertrouwd. Maar er zijn gelukkig ook partijen die ik helemaal niet vertrouw en dat maakt de keuze alweer wat makkelijker. Stem dus, want de Provincie was bijvoorbeeld de beslissende factor in het conflict tussen Hellevoetsluis en Nissewaard, waar door Oudenhoorn ondanks een schijnbaar al afgeronde procedure alsnog bij Hellevoetsluis kwam. De provincie beslist ook over de bouwplannen die de verschillende gemeenten hebben en stelt daarbij eisen en kijkt of die plannen ook echt aansluiten op de woningbehoefte en niet alleen maar geld in het laatje brengen door de grondverkoop.

Het is een beetje jammer dat door alle gestuntel van de regering deze verkiezing ook een beetje in het teken staat van het geven van een rapportcijfer, want daar horen Staten Verkiezingen niet over te gaan. Maar toch als de onvrede erg hoog is en de waardering laag, kan dat de opkomst gunstig beïnvloeden, hoewel die normaal aanmerkelijk lager is dan bij Gemeenteraadsverkiezingen en Tweede Kamer verkiezingen. Dat nu opeens over een verlaging van de energielasten van de burger wordt gesproken zonder bedragen, een manier waarop en een tijdstip te noemen is de kiezer een worst voorhouden die in de praktijk een knakworstje kan blijken te zijn en die knakken gemakkelijk doormidden.

En dat brengt mij ertoe u te vragen om in ieder geval te gaan stemmen, om welke reden dan ook. Een keuze die u kunt maken zonder dwang of intimidatie en in volledige vrijheid, en dat is eigenlijk al reden genoeg om te gaan. Voor de gemeenteraad zou ik op een partij stemmen die de genocide van het groen in Hellevoetsluis zou willen stoppen en in dat verband sluit ik me graag aan bij de woorden van Zomaar een Hellevoeter Anton Huber op een andere pagina in de editie van komende week over ons groenbeleid schrijft. En als het waar is dat er geen bomen gekapt mogen worden met een omtrek die groter is dan 30 centimeter zonder kapvergunning, dan is er wel degelijk een fout gemaakt bij de handhaving van die regel, al wordt dat categorisch ontkend door de ambtenaren en wethouder Schop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant