Afbeelding

Terugblik op Wereld Alzheimer Dag 2018

Actueel 366 keer gelezen

Het was een drukte van belang, afgelopen donderdag in Theater De Stoep in Spijkenisse waar ook wethouder Hans van der Velde bij aanwezig was. Het symposium en de viering van het 10-jarig bestaan van het Alzheimer Café Spijkenisse was geheel volgeboekt. De 'Kracht van Beleving" had veel mensen naar het theater gelokt.

De middag begon met een zeer interessante lezing van Dr. Arfan Ikram, neuro-epidemioloog van het Erasmus MC over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek in de dementiezorg. Er werd ademloos naar zijn presentatie geluisterd. Zijn heldere uitleg over het ingewikkelde onderzoek naar de vroegste signalen van dementie werd zeer gewaardeerd.

Daarna waren de gasten welkom bij 4 workshops. Er was een presentatie over de Beleving van Muziek. Margot Barendrecht liet zien, wat muziek betekent voor mensen met dementie. In de VIP foyer verzamelde een aantal gasten zich voor de presentatie van Jolanda Nederlof. Verzorgenden en mantelzorgers kregen inzicht in hoe zij kunnen inspelen op de gedragsverandering van mensen met dementie. In de kleine zaal liet Shahaila Winklaer de mensen de 'Kracht van Beleving' van cultuur zien. Zij nam de gasten mee op een 'Onvergetelijke' rondleiding, die speciaal voor mensen met dementie in o.a. het Museum Boymans van Beuningen gegeven wordt. In de Grote Zaal verbaasde Tom Ederveen het toegestroomde publiek met de zorgrobot. Aan het einde van zijn presentatie was bij velen de scepsis over zorgrobots verdwenen.

In de hal van het theater werden de diverse informatiestands goed bezocht. Er waren presentaties over voeding, bewegen, dagactiviteiten, en nog veel meer. Iedereen genoot zichtbaar van het heerlijke buffet, dat door de catering van het Theater was voorbereid. Tussen de hapjes door werden de aanwezige wethouders en directies van welzijnsorganisaties voor het voetlicht gehaald. Dagvoorzitter Dirk van der Schaaf en voorzitter van het afdelingsbestuur van Alzheimer Nederland Sjaak Kweekel reikten vlaggen uit aan de wethouders en vertegenwoordigers van enkele welzijnsorganisaties. Daarmee werd de in 2015 ingeslagen weg – samen op weg naar een Dementie Vriendelijke Samenleving – bekrachtigd. Sjaak hoopt dat de toen opgestarte initiatieven verder uitgewerkt kunnen worden.

Naast stimuleringsvlaggen voor de wethouders, werden er ook de nodige bossen bloemen uitgereikt. De 2 grootste fleurige boeketten waren voor de 2 initiatiefnemers van dit symposium: de gespreksleiders van het Alzheimer Café Spijkenisse. Na 10 jaar – ofwel 100 informatieve en prachtige café-avonden – nemen Patricia Voogd en Miranda Loijens afscheid van het Alzheimer Café.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant