Simone Gaillard: ik sta hier namens veel andere gedupeerden
Simone Gaillard: ik sta hier namens veel andere gedupeerden Foto: Agnes Oosterboer

Door schuldhulpverlening nog dieper in de zorgen

Actueel 1.434 keer gelezen

Hellevoetsluis - De commissievergadering van Zorg, Welzijn en Onderwijs werd voor een groot deel gevuld met de misstanden in de schuldhulpverlening door een beschermingsbewindvoerder uit Zierikzee.

De vrouw had honderden cliënten in de regio en heeft door haar nalatigheid veel van die cliënten in grote moeilijkheden gebracht. Een van de gedupeerden, Simone Gaillard deed donderdag haar verhaal voor de commissie. Zij had zich aangemeld voor vrijwillig beschermingsbewind. Dat betekent dat je elke week een bedrag van tussen de 50 en 70 euro als leefgeld krijgt. Alle post en bankafschriften gaan de bewindvoerder en zelf heb je dus geen enkel inzicht meer in je eigen situatie. Als de bewindvoerder de taken niet goed uitvoert en betalingen 'vergeet' merk je daar dus helemaal niets van, want ook de aanmaningen gaan naar de bewindvoerder.

Er kan zich dus een situatie ontwikkelen dat, terwijl je zaken door een bewindvoerder worden behartigd, je schulden toenemen. De bewindvoerder rekent 140 euro per maand voor haar diensten wat rechtstreeks op het inkomen van de cliënt wordt ingehouden.

Tijdens haar emotionele betoog, gaf Simone aan dat ze hier vooral stond om te voorkomen dat door malafide bewindvoering nog meer slachtoffers vallen. Deze bewindvoerder is inmiddels door de rechter van haar bevoegdheid ontheven, maar nog steeds is de de titel 'beschermingsbewindvoerder' een onbeschermde titel. Iedereen mag zich dus die titel aanmeten. Dat vraagt bijna om misbruik en regelmatig worden rechtbanken geconfronteerd met klachten over bewindvoering. Een terechte vraag moet zijn waarom instellingen als een gemeente en maatschappelijk werk deze bewindvoerder geadviseerd hebben ondanks vele signalen over haar wanprestaties.

Nadat Simone het officiële WSNP traject had doorlopen en dus een 'Schone Lei' verklaring had gekregen, vond de bewindvoering het nodig dat ze nog 6 maanden 'onder toezicht' bleef. Haar rekening bleef geblokkeerd en ze kreeg nog steeds geen post. Zo raakte ze - ondanks haar 'schone lei' weer en diep in de schulden. De commissie ZWO toonde zich geraakt door haar woorden en prees haar moed om het verhaal hier te durven vertellen. Commissielid Dankaart vroeg de wethouder of er geen mogelijkheid was om de extra kosten, ontstaan door het falen van de bewindvoering en niet door eigen schuld, op enigerlei wijze te compenseren. Wethouder van der Velde gaf aan dat de gemeente zich - ondanks de zekerheid dat dit geld nooit terug zou komen, in deze coulant op zou stellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant