Afbeelding

Colleges en raden en het verschil

Actueel 389 keer gelezen

Sinds de invoering van het dualisme is het college van B&W niet veel meer dan een viertal door de gemeenteraad neergezette managers uit de coalitiepartijen die door de hele gemeenteraad scherp in de gaten wordt gehouden.

Soms leidt dat tot vreemde situaties. Enkele weken geleden kwamen de drie colleges op Voorne met een gezamenlijk persbericht naar buiten waarin werd toegegeven dat de invoering van één werkorganisatie Voorne voorlopig niet aan de orde was. In dat persbericht was echter de vreemde zin geslopen dat men wel gewoon doorgaat met de invoering van een nieuw ICT systeem. Daar is de gemeenteraad van Hellevoetsluis helemaal nog niet zo zeker van. Daarom bouwde zij vorig jaar de zekerheid in, om zelfstandig een deskundige onderzoek te laten doen naar de plannen van Syntrophos en van de uitslag hiervan hun instemming af te laten hangen. Daar was - en is - het college niet blij mee, maar de motie hierover werd door hele gemeenteraad gesteund. Elders in den lande mislukken er nogal een paar ambtelijke fusie organisaties. Elk ambtenarenapparaat heeft immers eigen belangen en zal in AFO niet echt zoeken naar gezamenlijkheid.

Ook op Voorne groeit de groep politici die eigenlijk liever maar meteen een fusie tussen de drie gemeentes ziet. Jaap Smit moet wel binnensmonds een beetje lachen als hij het gestuntel van de drie ruziezoekende directies ziet. Hoe kun je nu ook bij je volle verstand verwachten dat een directie die bestaat uit de burgemeesters en gemeentesecretarissen van drie verschillende gemeentes er samen uitkomt? Er is toch niemand meer die denkt dat die het grote geheel zien. Westvoorne zou toch zeker moeten begrijpen dat ze nog slechts voor één jaar een sluitende begroting hebben en daarna diep de teil in kan gaan als het een zelfstandige gemeente blijft.

Een stapel kranten uit 2014 over het politieke nieuws over de gemeente Papendrecht leverde interessant studiemateriaal op. In Hellevoetsluis hadden we ooit een hoge ambtenaar die door zijn schofterige omgang met zijn ambtenaren, de 'Raspoetin van het gemeentehuis' werd genoemd. Die hadden ze dus in Papendrecht ook. En die werd door het gemeentebestuur op non-actief gesteld, tot opluchting van velen.

Wordt vervolgd...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant