Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Cybercrimetraining voor lokale ondernemers

Actueel 495 keer gelezen

Hellevoetsluis -  Dinsdag 6 februari verzorgde VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) en ABN AMRO een cybercrimetraining voor ondernemers.

De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie. De opkomst van ICT heeft onze wereld in een razend tempo veranderd. Dit brengt nieuwe kansen maar ook cybercrime. We horen er steeds meer over; met enige regelmaat zien we nieuwsberichten over DDos- aanvallen en hacken. Iedereen particulier of bedrijf kan met cybercriminaliteit te maken kan krijgen. Cybercriminelen houden zich bezig met hacken, ransomware, phishing, DDos-aanvallen en misbruik van Internet of Things (apparaten die ook met het internet verbonden zijn). De Nederlandse economie lijdt jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime. De VAR wil kennis en ervaring delen omdat cybercriminaliteit en overlast niet bij gemeentegrenzen stopt.

Gemeente Hellevoetsluis heeft zelf jaren geleden een harde leerschool moeten doorlopen toen de beveiliging van hun eigen website niet veilig bleek. " Een hacker met de schuilnaam De Joker hackte de site van de gemeente en iedereen die informatie kwam halen werd direct doorgestuurd naar een pornosite" aldus burgemeester Junius. Burgemeester Junius maakt deel uit van het bestuurlijk klankbord van de werkgroep die zich bezig houdt met de aanpak van cybercrime. Mkb'ers hebben veelal te weinig kennis van de gevaren en de benodigde beveiliging. Daarom werd vorige week een cybercrimetraining voor het MKB bedrijven met 1 tot 250 medewerkers georganiseerd. Voorafgaand aan de training vulden de ondernemers een enquête in van een onderzoeker van de Haagse Hogeschool om een goed beeld te krijgen van de Mkb'ers in Hellevoetsluis. Vooral ransomware is populair onder de cybercriminelen.

Hoe cybersecure is het MKB volgens het onderzoek van de Haagse Hogeschool? Uit onderzoek onder 800 respondenten blijkt dat 51% geen poging heeft ondervonden tot/geen slachtoffer is van cybercrime, 20% is slachtoffer, bij 21 % is poging gedaan maar geen slachtoffer van cybercrime, en 8% weet het niet. Uit enquête gehouden onder de lokale ondernemers kwamen vergelijkbare cijfers.
Enkele tips waar iedereen die internet gebruikt wat aan heeft: altijd updates installeren, gebruik niet de naam van je huisdier als wachtwoord en verander je wachtwoord in een moeilijk wachtwoord, maak geen gebruik van openbaar Wi-Fi als je bijvoorbeeld je bankzaken wil gaan doen. Vreemd mailtje? Niet openen, gelijk deleten. Vreemd telefoontje van Microsoft? Vraag het nummer en bel zelf terug. Wees alert op kleine afwijkingen in mailadressen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant