De BibberGriezelTocht start zaterdagavond 10 februari vanaf 18.00 uur
De BibberGriezelTocht start zaterdagavond 10 februari vanaf 18.00 uur

Zaterdagavond gaat het spoken in de Vesting

Actueel 2.390 keer gelezen

Het zal ergens in november 1928 zijn geweest toen Nieuw-Helvoet werd opgeschrikt door een heus spook. En niet alleen in Nieuw-Helvoet, ook in het oude gedeelte van Hellevoetsluis, Nieuwenhoorn en Oudenhoorn zorgde het spook voor de nodige opschudding.

Volgens de geruchten "rijdt het spook op een damesfiets en springt met fiets en al over sloten en landerijen heen". Het spook scheen vooral gecharmeerd te zijn van het schone geslacht, want volgens de verhalen sprak het alleen meisjes en jonge vrouwen aan.

"Werkelijk kan hier in den omtrek van een paniek worden gesproken", zo meldt de nieuwe Brielsche Courant van 9 november 1928.

Overal wordt over het spook gesproken en 's avonds gingen personen in ploegen naar verschillende delen in de gemeente om te trachten het spook op te sporen, maar kennelijk tevergeefs. De politie werd er zelfs midden in de nacht bijgehaald met de mededeling dat het spook 'aan den Boerschenweg' was gezien en tegen een persoon die hem was tegengekomen heel hard "boe boe" had geroepen om vervolgens de vlucht te nemen over de weilanden. Dat was in 1928…

Nu… Bijna 90 jaar later, zijn er de afgelopen weken diverse duistere figuren gesignaleerd die gelukkig "zij het met enige voorzichtigheid", benadert konden worden en waar zelfs een praatje mee kon worden gemaakt. Zij gaven de volgende waarschuwing mee…

"Komend weekend gaat het opnieuw spoken, dit keer in de Vesting en wel daar, waar de bekende musea hun onderkomen hebben. In alle ruimte erboven, er onder en er omheen en zeker op plekken waar je het niet verwacht".

Diverse kleine en grote dreuzels, (mensen die die in tegenstelling tot tovenaars en heksen, niet kunnen toveren en ook niet weten dat magie bestaat), zullen deze avond hand aan hand op spokenjacht gaan. De duistere figuren kunnen daar alleen maar om lachen, soms op een irritant kakelende manier en zeggen bij voorbaat al dat zij onmogelijk te grijpen zijn maar 'Bibberend en Griezelend' graag het spelletje mee zullen spelen.

Daarom de dringende oproep aan de omwonende bewoners om ramen en deuren gesloten te houden. Viervoeters vooral binnen te houden en zeker voor 18.00 uur uit te laten maar vooral incalculeren dat het tot ver na negenen onrustig zal zijn rondom hun woningen en op de wallen.

Na de twaalf zware slagen van de kerkklok, stipt om middernacht, zal het weer rustig worden in de Vesting. Of misschien wel niet. Want echt niemand weet wat er zich in de nachtelijke uren werkelijk afspeelt wanneer iedereen op één oor, lekker ligt te slapen….

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant