Een uniek klein concert in Evensong-vorm in de St. Catharijne Kerk van Brielle .
Een uniek klein concert in Evensong-vorm in de St. Catharijne Kerk van Brielle .

En Chantant geeft concert in de St.Catharijne

Actueel 156 keer gelezen

Op 9 april geeft En Chantant een uniek klein concert in Evensong-vorm in de St. Catharijne Kerk van Brielle . Het ensemble en de project-dirigent Grigori Sarolea nemen u mee naar de rijke tradities van de Slavisch Byzantijnse zangcultuur. Het repertoire bestaat voornamelijk uit gezangen van de Grote Vasten en de Grote en Heilige Week (Goede Week). De gezangen zullen divers van karakter zijn en een afspiegeling zijn van de rijkdom, die de vooral Russische liturgische zangcultuur kent.Alle gezangen worden gezongen in het Kerk-Slavisch, een 'dode' taal. Grigori is een meester in het zingend aanleren van deze specifieke klanken, die alleen nog in de Byzantijnse kerken in voornamelijk Rusland gezongen worden.Dit project is een unieke mogelijkheid om kennis te maken met een onbekende liturgische zangtraditie. Zijn (van oorsprong Rooms-Katholieke) ouders ontmoetten elkaar in een Byzantijns kerkje in Den Haag in het koor. Grigori werd Byzantijns gedoopt en leerde de muziek en riten vanaf zijn geboorte. Zijn opleiding(en) en rijke ervaring geven blijk van zijn brede kijk op muziek en uitvoeringspraktijk. Naast zijn decennia lang dirigentschap bij diverse Byzantijnse koren is hij ook actief als docent, zanger, muzikant, componist en schrijver.

Wat kunt u zoal verwachten:
Swéte tichi Alexander Kastalskyj (1856-1926) Zacht licht van de heilige glorie van de onsterfelijke hemelse Vader.
Jegda slawniji Znamennyj-wijze -Terwijl de roemrijke leerlingen bij de voetwassing werden verlicht werd de goddeloze Judas verduisterd en viel hij ten prooi aan de hebzucht.
Da molcit Kiëv-zangwijze; bew. Milyj Balakirev (1837-1910) - Dat alle sterfelijk vlees nu zwijge. Voor Hem uit schrijden de koren der engelen met alle vorstendommen en machten, alleluja.

Bovendien zal een Byzantijns mannenkoor uit Hoorn de avond opluisteren met een deel van hun repertoire. Een uniek gebeuren, dat u zeker niet mag missen. De avond begint om 19.00 uur. De toegang is gratis, doch bij de uitgang is een vrijwillige bijdrage mogelijk. Deur open om 18.30 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant