Naomi drinkt thee bij een oudere mevrouw en kwam er zo achter dat de mevrouw vloeiend Engels spreekt.
Naomi drinkt thee bij een oudere mevrouw en kwam er zo achter dat de mevrouw vloeiend Engels spreekt.

Best Buddies van Helinium

Actueel 441 keer gelezen

Mentor Janneke Roos van het VMBO had een plan. "In de maatschappij worden tegenwoordig de mensen die hulp nodig hebben vergeten, of er is simpelweg geen tijd voor. Iedereen heeft het druk. Gezinnen zijn kleiner geworden waardoor de zorgen voor de ouders of andere familieleden vaak op 1 of twee kinderen terecht komt. Mensen vereenzamen.

Onze leerlingen moeten straks voor ons gaan zorgen. Ze hebben in dit derde leerjaar bewust voor Zorg en Welzijn gekozen, of zoals het sinds dit jaar heet: Mens & Dienstverlening. En dit is allang niet meer alleen de zorg voor de ouderen maar ook de zieken, de minder bedeelden, de verstandelijk beperkten etc. Ze moeten de wijde wereld in en ik wil graag dat onze leerlingen ook iets gaan betekenen voor de maatschappij buiten schooluren. Buitenschools leren noemen wij dit. Er wordt tegenwoordig veel te vaak gezegd: ach die jeugd van tegenwoordig. En ook dat beeld wil ik graag veranderen. Wij willen gaan benadrukken wat ze juist wel goed doen.

Buddy project
Ze gaan op zoek naar een Buddy waar ze de komende twee jaar mee aan de slag gaan. "Jij hebt ervoor gekozen om met mensen te willen werken. De bedoeling is dat je iemand op gaat zoeken in je leefomgeving waarvan jij de komende twee jaar de Buddy zal zijn. Een Buddy is iemand die het leven van de ander een beetje beter probeert te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met een oudere regelmatig koffie gaan drinken, een buurvrouw helpen in de tuin, gaan zwemmen met iemand met een beperking, oppassen bij een alleenstaande moeder of allochtone mensen helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Dit zijn maar een aantal van de vele manieren waarop jij een Buddy kan zijn", zo luidt de opdracht aan de leerlingen.

Aan het einde van dit schooljaar willen we met alle Buddies een BBQ houden op school en het leukste zou natuurijk zijn wanneer alle Buddies aanwezig zijn op de diploma uitreiking het jaar daarna. Een mooiere afsluiting kan ik me niet voorstellen".

Het merendeel van de leerlingen heeft al een Buddy waar al erg mooie dingen uit zijn ontstaan. En de meeste leerlingen zitten al ruim over het vereiste aantal uren heen omdat het zo goed klikt. Bezoekjes aan de dierentuin, samen koken. Naomi drinkt thee bij een oudere mevrouw en kwam er zo achter dat de mevrouw vloeiend Engels spreekt. En laat Naomi nu net moeite hebben met dit vak op school. Dus nu staat iedere woensdagmiddag de thee al klaar en oefenen ze samen engels. "Dat is geweldig toch?!"

Buddy gezocht!
Een aantal leerlingen zoekt nog een Buddy. Heeft u daar een idee over, weet u iemand die het gezellig zou vinden om een Buddy te hebben? Neem dan contact op met Janneke Roos via j.roos@helinium.nl Samen kunnen we de wereld een stuk mooier maken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant