Foto: Wil van Balen
Foto: Wil van Balen

Grote vuurwerkvondst aan Appelgaarde

Actueel 389 keer gelezen

Hellevoetsluis - In twee woningen aan de Appelgaarde in Hellevoetsluis is dinsdagochtend een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk en flitspoeder aangetroffen. Twee jongens van 16 en 17 jaar zijn aangehouden.

Foto's: Wil van Balen

Dat vuurwerk niet alleen met Oud & Nieuw in trek is, bewijst de vondst van vandaag in Hellevoetsluis. De jongens van 16 en 17 jaar kwamen naar voren in een onderzoek van het team Milieu van de politie en het Functioneel Parket. De verdenking ontstond dat deze jongens uit Hellevoetsluis via internet grondstoffen voor vuurwerk en zelfbouwinstructies verhandelen.

Zoekingen
Het onderzoek leidde tot de aanhouding van beide jongens en de zoekingen in hun woningen. Bij die zoekingen werden vlinders en verschillende grondstoffen van vuurwerk waaronder flitspoeder aangetroffen. "Levensgevaarlijk', aldus teamleider bij de politie Willem Fortuin. "In de woningen lag in totaal zo'n 15 a 20 kilo. Er hoeft maar een vonkje bij te komen en de boel ontploft en dan waren de gevolgen niet te overzien geweest."

Hele jaar door
Team Milieu van de politie en het Functioneel Parket doen het hele jaar onderzoeken naar illegaal vuurwerk en de handel hierin. "De buitenwereld denkt dat vuurwerk alleen aan het einde van het jaar een issue is. Niks is minder waar. Groothandels doen in de zomer al hun inkopen. En dit illegale circuit gaat het hele jaar door. Vaak door minderjarigen die absoluut het gevaar niet overzien. Ze creëren levensgevaarlijke situaties voor zichzelf, hun huisgenoten en zelfs voor de buren.

Handgranaat
In Nederland gelden strenge regels met betrekking tot vuurwerk. Goedgekeurd vuurwerk mag niet meer dan 6 gram flitspoeder bevatten. De Cobra 6 bevatte al 50 gram flitspoeder. Afgelopen jaren verscheen de varianten zoals de Cobra 8 en Cobra20. De Conbra8 bevatte al maar liefst 100 gram flitspoeder en heeft de verwoestende kracht van een handgranaat. "Als die kilo's in Hellevoetsluis waren afgegaan was niet alleen het eigen huis van die jongens weggeblazen", legt Fortuin uit. "Dan hadden ze ook een paar omliggende huizen met zich meegenomen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant