Wethouder Margriet den Brok was aanwezig bij de opruimshow op obs de Houthoeffe
Wethouder Margriet den Brok was aanwezig bij de opruimshow op obs de Houthoeffe

Opruimshow voor basisscholieren Hellevoetsluis na gastlessen over (zwerf)afval

Actueel 486 keer gelezen

Een clown die kan toveren. Dat is bijzonder! Hij heet Ronald McDonald en kan afval wegtoveren. Vier basisscholen in de gemeente Hellevoetsluis kregen in maart de opruimclown op bezoek. Met een spectaculaire show sloot de goochelaar in clownspak de serie gastlessen over (zwerf)afval van de Stichting Milieu Dichterbij af. Wethouder Margriet den Brok was aanwezig bij de opruimshow op obs de Houthoeffe. "Met hetzelfde gemak gooi je het in de …". De leerlingen die goed hebben opgelet tijdens de gastles, weten het antwoord.

Omdat de gemeente duurzaamheid en een schone omgeving belangrijk vindt, heeft de gemeente het initiatief genomen om (zwerf)afvallessen op de basisscholen te gaan verzorgen. Namens de gemeente Hellevoetsluis startte gastdocent Rob van der Drift van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) op 1 november vorig jaar op PCBS De Regenboog met een serie lessen over (zwerf)afval. In totaal deden 23 groepen 5/6 van acht verschillende basisscholen mee. Rob gaf op 6 februari de laatste gastles 'Er zit meer in afval' op obs De Houthoeffe. Ongeveer 650 kinderen weten nu wat (zwerf)afval is en welke problemen het veroorzaakt. Zo kost het veel geld om al die rommel op te ruimen en kunnen dieren er zelfs aan doodgaan, zoals de onfortuinlijke 'McFlurry-egel' overkwam. Of wat te denken van de 'plastic soep': al het afval dat uiteindelijk in de zee terechtkomt en daar ronddobbert.

Opruimclown
De Opruimshow van clown Ronald McDonald is het sluitstuk van de gastlessen over (zwerf)afval en is op vier basisscholen gegeven. De verschillende scholen gingen bij elkaar op bezoek om gezamenlijk naar de show te kijken. Vrijdag 24 maart bezocht de opruimclown 's ochtends obs De Houthoeffe en 's middags RKBS Hendrik Boogaard. Precies een week later, op 31 maart, treedt Ronald McDonald op in obs Het Palet. Leerlingen van obs 't Schrijverke hebben op 17 maart al van een voorstelling van de goochelende clown mogen genieten.

Geen rommel meer
Gastdocent Rob vertelt dat de leerlingen hebben afgesproken om thuis meer afval te gaan scheiden en geen rommel meer op straat te gooien. Hij hoopt dat ze dat volhouden. "Want zo wordt de wereld weer een stukje mooier en schoner." Ronald McDonald zal de kinderen er nog een keer op attenderen: "Met hetzelfde gemak gooi je het in de …". Om dit te ondersteunen krijgen de vier scholen na afloop van de opruimshow een setje grijpstokken waarmee zij hun omgeving schoon kunnen  houden. (Zwerf)afval op schoolpleinen behoort vanaf nu tot het verleden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant