de vloot bij de vuurtoren
de vloot bij de vuurtoren

'Race of the Classics' meert af in Hellevoetse Vestinghaven

Actueel 421 keer gelezen

Donderdagmiddag 2 april kwam in Hellevoetsluis een vloot van klassieke schepen aan. De wind speelt al deze hele week de schepen die deelnemen aan Race of the classics parten. De drieëntwintig tall ships die klaar liggen in de Veerhaven van Rotterdam, wachten al een paar dagen om uit te varen. Met aan boord studenten die trappelen van ongeduld, is het goed dat de storm nu lijkt te gaan liggen.  Plan is vrijdag koers te zetten naar Engeland, Hellevoetsluis biedt een eerste stop op hun reis.

De vestingstad heeft alles in het werk gesteld om 'De Rees' zoals het evenement door de studenten wordt genoemd een veilige haven te bieden. Wethouder Peter Hofman: " Er moest wel wat geschoven worden. Schepen van dit formaat binnenhalen, laten keren en afmeren heeft de juiste begeleiding nodig, maar we zijn er klaar voor. De haven gevuld met de klassieke schepen, geeft precies het plaatje dat we voor ogen hebben met de te creëren Hellevoetse sfeerhaven". De gemeente heet de deelnemers donderdagmiddag welkom en overhandigt allen een Hellevoets scheepsvlaggetje als aandenken. De schepen liggen tot vrijdag in de voorhaven nabij de vuurtoren, een bezoekje waard.

'De Rees'
Traditiegetrouw varen al 27 jaar ruim vijfhonderd studenten op klassieke zeilschepen in de eerste week van april vanuit Rotterdam via een Belgische of Nederlandse haven naar Engeland. Het doel is de onderlinge contacten tussen studenten van verschillende opleidingen te bevorderen. Inmiddels is dit doel verbreed en streeft de organisatie er niet alleen naar contact tussen studenten onderling te bevorderen, maar wil de organisatie ook contacten tussen studenten en het bedrijfsleven stimuleren. Naast natuurlijk veel plezier en een gezonde competitie. Tijdens de wedstrijd wordt er gevaren op een selectie van klassieke zeilschepen. Dit unieke element maakt de wedstrijd behoorlijk intensief en spannend.

Kijk voor meer informatie op http://www.rotc.nl/wp/category/wat-is-the-race-of-the-classics/

de zon op de boegspriet
een deel van de schepen bij de sluizen
Historisch beeld in de Vestinghaven
onderweg...hier bij de Spijkenisse brug (foto Jan van den Bos)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant